Szegedi Ferences templom

Szegedi Ferences templom

Az 500 éves szegedi ferences templom és kolostor, a Pannonhalmi Bencés Főapátság után Magyarország második legrégibb, ilyen jellegű épületegyüttese.

– A templomot az 1400-as évek közepén kezdték el építeni, és 1503-ban szentelték fel. Nem más építtette, mint Hunyadi Mátyás. A király és Báthory István a kenyérmezei csata előtt tettek fogadalmat, amely szerint, ha győzelmet aratnak a török felett, két-két templomot építtetnek hálából. A győzelem után mindketten megtartották ígéretüket. Báthory Nyírbátorban, Mátyás Kolozsvárott és Szegeden építtetett templomokat.

Hogy a két nemes úr választása miért esett Nyírbátorra és Kolozsvárra, teljesen érthető, de hogyan eshetett meg, hogy Mátyás Szegedet választotta a második templom számára?

Hunyadi Mátyás egyik kedvenc városa volt Szeged.. Több oka is volt annak, hogy a király szívében ilyen előkelő helyet foglalt el a város. Innen indult csapataival 1456-ban a Kapisztrán Szent János Nándorfehérvár felé, hogy Mátyás édesapját, Hunyadi Jánost megsegítse a török elleni harcban, felbukkanása döntő érv volt a törökök számára, amely az elvonulás mellett szólt, és Szeged volt az a város, ahol két évvel később Mátyást királynak jelölték a rendek. Ez utóbbi természetesen kedves városi legenda – hiszen dokumentáltan tudjuk, hogy az országos rendek Budán tartották meg királyválasztó gyűlésüket Szilágyi Mihály hatékony katonai segédletével. A legenda alapja mindössze annyi, hogy a délvidéki nemesek itt gyülekezhettek , hogy együtt vonuljanak Budára már csak abból az okból is, mert abban a korban nem volt ajánlatos egyesével utazni.

forrás:net

szerk.: Cseke Ibolya CsIbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *