Magyar szecesszió építészeti alkotásai – Szenes-ház – XIV

Magyar szecesszió építészeti alkotásai – Szenes-ház – XIV. kerület, Thököly út 46. – Budapest

Szenes-ház, nem azért ez a neve, mert innen látták el telente a környékbeli kályhákat tüzelővel, hanem mert Szenes Mór biztosítóintézeti főfelügyelő és felesége, Stern Regina számára épült 1906-ban. A tervező neve mára már nem annyira cseng ismerősen, ifj. Nagy István épületén azonban érezhető egy igazi hatalmasság, Lechner Ödön hatása, a Hold utcai Postatakarékpénztár épületének homlokzatán fedezhetőek fel hasonló vonások.

A épület pedig, ahogy egy szecessziós házhoz illik -, nem fukarkodik akkor sem, amikor a mindenki számára látható homlokzat után a belső terekre kell koncentrálni. Egy ilyen épület lépcsőháza tudja a legtöbb meglepetést tartogatni. Itt a leginkább lehengerlő meglepetés mindenképpen a kovácsoltvas pillangók és a faragott virágok voltak. Közeledés a természethez: ez az egyik alapvető vágya ezen irányzat képviselőinek.

Csodálatos lépcsőház, érdemes a főbejárattal szemközti, hátsó lépcsőházban is felsétálni, hiszen innen láthatunk rá a gang legszebb oldalára, és a tető szintjéig felérő, oszlopokon végigfutó virágmotívumokra.

szerk.: Cseke Ibolya CsIbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *