MIKOR ÉS HOL SZÜLETETT PETŐFI?

MIKOR ÉS HOL SZÜLETETT PETŐFI?

Történelmünket, irodalmunkat, irodalomtörténetünket át meg át szőtték a legendák. Nincs ezzel semmi baj, így van ez más népeknél is, de hol végződik a legenda, és hol kezdődik a valóság?

Csak a példa kedvéért említeném, ahogy azt tanulmányainkból tudjuk Zrínyi Miklós a „költő és hadvezér” halálát is legenda övezi. Egyes összeesküvés elméletek még azt is biztosra veszik, hogy a bécsi titkosrendőrség bérgyilkosának a fedőneve volt Keiler (der keiler ~ vadkan).

Kiskőrös és Kiskunfélegyháza között nagyon sokáig folyt a vita hol született Alexander Petrovics. Ne tessék kérem felhorgadni és kéretik az arcotok színét liláról egészséges rózsaszínre váltani. Igenis ezen a néven állították ki a keresztlevelét. (Hogy miként lett Petrovicsból Petőfivé ahhoz nem kell kutatómunka, elég a verseit elolvasni).

Térjünk csak vissza a címbeli kérdésekhez. A mai megemlékezés kapcsán bukkantam egy érdekes cikkre, ami nagyon sok részigazságot tartalmaz, de mint tudjuk – kis igazságok halmazából áll össze a hazugságod és kis hazugságok halmazából áll össze az igazságod -.

A mikor és hol kérdését nem lehet kettéválasztani. A cikk tényállításként fogalmazza meg, hogy a Petrovics család az 1818-tól – hozzávetőlegesen 23 éven keresztül –Szabadszálláson élt és lakott. Nem lényegtelen, hogy Petrovics István minden szerződésében szabadszállási lakosként szerepel. Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán is voltak Petrovicsnak bérelt mészárszékei, tehetős ember hírében állt egy időben és a házuk, amelyben laktak 1841-ig Szabadszálláson volt, csak a Dunai árvíz és a mészáros anyagi csődje késztette őket, hogy Kiskőrösre költözzenek.

A „Mikor” kérdéséhez ki kell térnünk egy bekezdés erejéig vallási kérdésekre. Mint tudjuk a keresztény egyházak és felekezetek szinte kötelezővé teszik az újszülött mielőbbi megkeresztelését a gyakori csecsemőhalál miatt és a majdani üdvözülés érdekében. És itt jön a lényeg! Sándor keresztlevelének a DÁTUMA 1823.január 1. ! Számtalan más forrásból tudjuk, hogy a pici emberke bizony igencsak satnyának született, a bábaasszony sósborszesszel kenegette vékonyka testét, hogy felsírjon. Nem is biztatta szülőket az életben maradásával, sürgette is a mielőbbi keresztvíz alá tartását.

Mivel az újszülöttet a szabadszállási református lelkész nem volt hajlandó megkeresztelni a szülők evangélikus vallása miatt, az aggódó apa egy bábával és egy helybéli asszony kíséretében szekérre ült és Kiskőrösre kocsizott a csecsemővel, ahol az evangélikus lelkész jó ismerősük volt. A korabeli téli útviszonyok ismeretében a két település közötti távolság megtétele legalább 5-6 órai utazást feltételez.

Mindezek alapján a születés dátumaként 1822. december 31-ét IS feltételezhetjük. Az akkori szokások azonban még korábbi időpont lehetőségét is tartogatják, mivel akkoriban a keresztelőt szokás volt jeles, ünnepi napon tartani. Ez az újszülött gyengesége miatt azonban már kevéssé valószínű.

Fentieket nem tényként írom le, mindenesetre a cikk, melyet teljes egészében a lenti linkre kattintva olvashattok, erősen elgondolkoztat, legalábbis állításai logikusan vannak felépítve. Tudom sokakban, különösen a kiskőrösiekben ellenérzést keltenek a leírtak. Ők igazuk tudatában tekintsék fikciónak, azonban ha a legenda mégis igazolást nyerne legyenek büszkék arra, hogy a gyermek az ő városukban cseperedett fel.

Kedves költőnknek tehát nemcsak a halálát, de a születését is legendák övezik, és ettől szép a magyar irodalom, történelem és irodalomtörténet.

A teljes cikk itt olvasható:

Írta és szerkesztette: Pester Béla

Forrás: krónika.ro-hol-született-petőfi-sandor

Kép: kiskőrösi evangélikus templombelső anyáknapi istentiszteletkor

2 Replies to “MIKOR ÉS HOL SZÜLETETT PETŐFI?”

  1. Bélám, a Kiskőrösi Írótáborunkban pont erről is szó volt, Székely Gábor, a téma nagy ismerője adott erről elő, és ő is az ellentmondásokat sorolta, pont ez a megkeresztelési gond nem jött elő nála, de egy sor más kérdés igen. Ha gondolod, beszélj vele, de figyelmeztetlek, nem fogsz szabadulni! Túl nagy ez a fa, és nenünk talán még kisbaltánk sincs.
    Én már csak a magam módján kívánok Neked és minden Sumidásnak BUÉK:

    2020-ra virradva

    Boldog legyen, mert hisz Új lesz,
    Boldogság Rajtad teret vesz!
    Lencsét egyél Szilveszterre,
    Menj vidámkodni a térre,
    És azért fogyjon egy kis szesz!

    Szeretettel ölellek Benneteket
    Gyuri

    1. Kedves Gyuri, köszönöm a hozzászólásodat és a figyelmeztetést is. Nem vagyok a témának olyan nagy ismerője, hogy szakemberrel vitába bocsátkozzak. Ez az írás a legenda határán billeg, de nekem kedves történet.
      Neked is kívánok minden olyan jót és szépet, mint magamnak.
      A “stábunk” nevében is. 🙂 Jó a csapat 🙂

      Béla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *