A CSALIKANCSÓ

A CSALIKANCSÓ

“Ha tudod titkomat, kiihatod boromat!”

Nem véletlenül kerülhetett ez a versike a csalikancsóra, hiszen valamikor borivásra “szolgált”, ma már inkább csak dísztárgy és a “titkát” nem ismerő vendég megviccelésére töltik meg.

Csalikancsó más néven sokcsöcsű, vagy furfangos kancsó, míg az előbbi elnevezés küllemére , addig az utóbbi funkciójára utal.

A csalikancsó furfangossága abban áll, hogy a bort beleönteni könnyű, de kiinni belőle annál nehezebb. Önteni nem lehet a nyakán körbefutó áttört minta miatt. A titok nyitja az edény fülének és a szájának üreges, csőszerű kiképzésében keresendő. A rajta található “csecsek” közül csak egy a valódi, melyen keresztül a bort ki lehet szívni.

A fazekasok mindennapi használati tárgyakat, tányérokat, csuprokat köcsögöket stb. sorozatban gyártották . Egyedi kérésre készítettek

-és készítenek a mai napig – ilyen furfangos edényeket is, ezzel bizonyítva ügyességüket, rátermettségüket.

A nádudvari csalikorsónak van legendája is:

Egyszer, igen rég,, amikor még török világ volt Magyarországon a magasságos török szultán isztambuli háremétől egy fekete csalikorsó mentette meg a nádudvari főbíró szép lányát.

Ugyanis csak olyan edényért engedte szabadon a váradi pasa, amelyikben borrá változik a víz is. Elkészítették a kétfenekű csalikorsót, amelyikben egyszerre lehet bort és vizet tartani, és ezt vitték el a pasának váltságdíjként – tartja a legenda.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *