Bartók Béla út avagy Lágymányos kultúrtörténeti főutcája

Bartók Béla út avagy Lágymányos kultúrtörténeti főutcája

Kevés olyan út, vagy utca van fővárosunkban, talán a Várnegyedet leszámítva, ahol 56 utcaházszámra huszonegy emléktábla esik. A Bartók Béla út, Szent Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig eső szakasza ilyen. Néhol a ritmus megtörik, van ahol 3-4 házon semmilyen nevezetességet nem találunk, van azonban olyan is, hogy egy épülethez legalább két személyiség is köthető.

Lágymányos története a 19. század derekán kezdődött meg, így elmondható, hogy igen fiatal kerületrészről van szó.

A területet az 1838-as árvíz után kezdték átalakítani árvízvédelmi, a folyószabályozást elősegítő céllal. Első változást a Gellérthegytől délre húzódó töltéspart megépítése okozta, amellyel kihasították a tölcsérszerűen kiszélesedő Dunából a Lágymányosi tó öblét.

1870-ben épült meg az ún. Kopaszi párhuzammű, amelynek az összekötő vasúti híd alatt létesült medencéjét a kor követelményeinek megfelelő, az áruk ki és berakodására alkalmas, vágányzattal is ellátott téli kikötővé kívántak berendezni. Az újabb változtatást a területen az akkori nevén József Műegyetem megépítése okozta, amikor is az egyetem környékén mintegy 72.000 m2 -nyi területet a tó északi részéből töltötték fel.

Ugyancsak a térség fejlődésének kedvezett, hogy 1937-re megépült három déli Duna híd, ezáltal könnyebben megközelíthetővé téve a területet. A Boráros téri híd megépítésével párhuzamosan 1930-ben megkezdték a Lágymányosi tó az összekötő vasúti híd felé eső északi részének feltöltését.

Az új városrész nagyon hamar illeszkedett a fővárosi kulturális életéhez. Kiemelkedő szerepet játszott ebben az 1870 és 1920 között Fehérvári útnak nevezett sugárúton található Hadik kávéház, amely viszont a mellette található Hadik-laktanyáról kapta a nevét.

Karinthy Frigyes és felesége, Böhm Aranka legendás alakok a Hadik életében. Itt töltötték mindennapjaikat barátaik és más szerzők társaságában. További törzstagok voltak Kosztolányi Dezső és felesége, Harmos Ilona, Tóth Árpád, Füst Milán, Nagy Lajos, Heltai Jenő, Rejtő Jenő, Ascher Oszkár, Hunyady Sándor, Turcsányi Elek és mások.

Képes sétánkat a Móricz Zsigmond körtér felőli végén kezdjük a páros oldalon és a két oldal között oda-vissza cikázva tesszük meg azt a Szent Gellért téren befejezve. (A valóságban ezt senkinek sem ajánlom, a fotók készítésekor én sem lettem az autósok kedvence.) A mellékutcák sarkán található épületeket is természetesen ebbe a sorozatba illőnek tekintem, pl. Bertalan Lajos emléktáblája a róla elnevezett utcában van, de a ház a Bartók Béla útról nyílik.

írta és szerkesztette: Pester Béla

forrás: Újbuda honlapja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *