Túristvándi vízimalom

Túristvándi vízimalom

Az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy.

A malom elődje

Arról a malomról, melyet a Váradi Regestrum említ az 1181-i határjárás alkalmából, nem állapítható meg, hogy vízimalom lett volna, csak a molnár nevét, Eleus /Illés/ lehet tudni. Mindenesetre fontos szerepet tölthetett be, hogy a vagyontárgyak közé felvették. A Kende levéltári anyag 1315-ből már vízimalmot említ.

A ma is működő malmot, a Mária Terézia kori 1752-es írásos emlékekhez kötik, bár egyes feltételezések szerint korábban építették.

A vízimalom leírása

A túristvándi vízimalom átélte az évszázadok viharait, változásait. Egész Európa egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma.

Az épületnek két tornya van, déli oldalán helyezkednek el a kerekek és a duzzasztó zsilip. A belső tér megvilágításáról tizenegy ablak gondoskodik, kívülről pedig három erkély díszíti, melyekről elbűvölő panoráma nyílik a kis folyóra és a környékre. A három, a vízi lapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapós vízimalom nyugati oldala a partoldalba van építve, többi része cölöpökön.

A malomban két kővel, úgynevezett „parasztlisztet” készítettek, egy kővel pedig daráltak.

A korszerűsítésre 1927-ben került sor, ekkor az 1904-ben készült gépészeti berendezéseket helyezték el benne. Egyik hengerszéke a gabonaszemek töretéséért, a másik a darák és a dercék őrléséért felel.

Dinamót is szereltek fel, a malom és a molnárház világítására, ami 1942-ben még működött.

A második világháború után igen súlyos károkat szenvedett, használható vasait leszedegették, az összedőlés fenyegette. 1963-ban, majd 1977-ben zajlottak komolyabb munkálatok, ekkor a palával fedett tetőzetét,, visszaállították az eredeti, 1890 előtti zsindelyre.

Legutóbbi felújítására 1995 és 1998 között történt

A malom szerkezete, hála az alapos felújításoknak működésre, őrlésre alkalmas ma is, melyet húsz fő feletti csoportoknak be is indítanak. Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

Túristvándi Önkormányzatának honlapja

Túristvándi az utazom. com honlapján

Hadházy Pál: Néprajzi dolgozatok Túristvándiból (MEK)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *