Ajka Kristály

Ajka Kristály

Az Ajka Kristály egy több mint százharminc éve működő, és több száz éves üvegipari hagyományra épülő magyar kristályüveg manufaktúra és márkanév. Magyarország egyik nemzetközileg is legismertebb üvegipari műhelye, illetve a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti érték (ami a hungarikum megjelölés “előszobája”)

A mai cég elődjét Neumann Bernát alapította 1878-ban a bakonyi üvegfúvó hagyományra alapozva. Neumann bajor és szász mesterek segítségével futtatta fel gyárát, ami főként háztartási üvegárut termelt.

Az üvegolvasztáshoz a másutt általánosan használatos faszén helyett ajka-csingeri szenet használtak.

Neumann 1891-ben eladta cégét a korábban Kossuch János által alapított családi üveges vállalkozásnak, ami ekkorra több üveghutával is rendelkezett. A cég Kossuch János Ajkai Üveggyára néven folytatta működését és a következő évtizedekben a szakmai befektetőknek köszönhetően igen komoly fejlődésen ment keresztül. A háztartási üvegáru helyett egyre inkább luxuscikkeket, csiszolt kelyheket gyártottak, amelyekkel egyre távolabbi piacokat tudtak elérni. A cég termékei például eljutottak a német, amerikai, és indiai piacokra is

Az első világháború elején a termelés két évig szünetelt, és a két háború közötti időszakban is meglehetősen hullámzó intenzitással folytatódott. A második világháború előtt fellendülés jellemezte a gyárat, majd a háború során előbb hadiipari üzemként működött tovább. A német, később pedig a szovjet csapatok irányítása alá került és nem üvegipari termelést folytattak benne.

Az 1948-as államosításkor 410 fő dolgozott a gyárban

Az Ajkai Üveggyár első fellendülését az 1960-70-es évek hozták, amikor egy átfogó rekonstrukció keretében új üzemcsarnokokat, a régi úgynevezett fazekaskemencék helyére folyamatos olvasztást biztosító kádkemencéket építettek, a generátorgáz helyett pedig a földgáz tüzelésre tértek át. A termelés megkétszereződött, s ebben az időben indult meg az ólomkristály gyártása is. 1963-tól az Üvegipari Országos Vállalat gyáregysége, majd 1980-tól ismét önálló vállalat. A termelés egyre nagyobb hányada – elsősorban a luxus ólomkristály termékek, a díszműüvegek sora – került külföldi piacra.

Mitől “ólomkristály” az ólomkristály?

Az ólom, mint anyag elgondolkoztatja az embert, hogy mi köze lehet az üveghez? A válasz egyszerű, vagyis, a gyártásnál ólom oxidot adnak az üveg nyersanyagához, ennek köszönhetően van az a csengő bongó dallamos hangja a kristálypohárnak és ettől válik könnyen csiszolhatóvá. A fénye is jóval tündöklőbb az ólomkristálynak, mint a közönséges üvegnek.

Az Ajka Kristály Üvegipari Kft. 1990-ben alakult meg, s a nagy hagyományú és magas szakmai színvonalú, akkor mintegy 1300 főt foglalkoztató gyárat a következő évben megvásárolta a Fotex-csoport. A Fotex Rt. tulajdonosi aránya 49,9, a szintén hozzá tartozó Blackburn International Inc. cégé 50,1 százalék lett. A Fotex Rt. részaránya a cégben 1997-re 69,99 százalékra emelkedett. A privatizáció az eddigi legnagyobb fejlődés elindítója lett, s Ajka-Csingerben felépült a gyár kálikristály gyártására szakosodott második telephelye. Az 1990-es években saját országos bolthálózatot építettek ki, 1991-től magas színvonalú, egyedi megrendelésre gyártó porcelán kézi festő műhelyt is létesítettek.

A gyárat tovább modernizálták és Kína, illetve Oroszország is célpiacává vált. A gyár ezt követően nehéz gazdasági helyzetbe, majd 2007-ben csődhelyzetbe került: már csak 580 főt foglalkoztatott, 2009-ben pedig az ekkor már csak közel 370 fős létszámot is 116 főre csökkentették. Ugyanezen év végére helyzete stabilizálódott.

Ajka Kristály Múzeuma

Az Ajka Kristály Üveggyár területén található múzeumba előre be kell jelentkezni (telefon: 88/510-521, cím: 8400 Ajka, Alkotmány utca 4.)

Lehetőség van a gyárlátogatásra is, amire szintén be kell jelentkezni, ennek időtartama 1 óra. Leginkább hétköznap délelőtt (munkaidőben.) fogadnak látogatót.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*HVG, 2005.03.25.: Ajka Kristály. HVG, 2005. március 25.

*Az Ajka Kristály honlapja. Ajka Kristály Kft.

*HARTINGER .HU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *