BARCSAY Jenő ~ MŰVÉSZETI ANATÓMIA

BARCSAY Jenő ~ MŰVÉSZETI ANATÓMIA

Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, művészpedagógus, tanár. 1953-ban megbízást kapott az anatómiai tankönyv (Művészeti anatómia) megírására, melyet néhány hónap alatt különböző méretekben kétszer is megrajzolt, a nyomdászati munkákat személyesen felügyelte. A könyv az év legszebb könyve kitüntetést nyerte el, Barcsay Kossuth-díjat kapott, a könyve hét nyelven jelent meg, az egész világon elterjedt és tankönyvként használják, példányszámban csak híres szakácskönyveink múlják felül.

A híres erdélyi fejedelmi család sarja 1900. január 14-én született a mezőségi Katona nevű községben. Barcsay Jenőt, aki nagyenyedi kollégista korában még zongoraművésznek készült, a rajz annyira nem érdekelte, hogy a korabeli közös értesítő szerint ebből a tárgyból elégséges osztályzatot kapott. Érettségi után a marosvásárhelyi zeneiskolába iratkozott, ahol Gulyás Károly rajztanár ismerte fel tehetségét, és támogatót szerezve neki, a képzőművészeti főiskolára irányította. Így került a Százados úti „zsenimagazinba”, ahogy azt tréfálkozva mesélte.

Előbb a világos színekkel dolgozó Vaszary János növendéke volt, majd két év után átment a sötétebb tónusok világában otthonos Rudnay Gyula osztályába, amit soha nem bánt meg.

1931 és 1944 között a Fővárosi Ipartanonc Iskola rajztanára, ez biztosított a szerény igényű agglegény számára megélhetést, mert képet megrendelésre elvből nem festett és nem adott el.

1945-ben kinevezték a Képzőművészeti Főiskolán a művészeti bonctan és a szemléleti látszattan tanárává. Kezdetben csontokat kért a boncmesterektől, azokat otthon rajzolgatta éjszakákon át. Tanulva tanított, tűhegyes ceruzával készítette rajzait. Kortársai szerint páratlan gondossággal és türelemmel rajzolt. Kár, hogy az általa sikertelennek ítélt próbálkozásokat megsemmisítette.

Atlaszának megjelenése után négy évvel világhírének első jele, hogy az Egyesült Államokban Fritz Schider művészeti anatómiájának harmadik kiadásában 1957-ben, a XX. század Európáját már egyedül Barcsay Jenő 16 rajza képviselte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *