Világ legöregebb szőlőtőkéje

Világ legöregebb szőlőtőkéje

Tudjuk sajnos, hogy a Guinness rekordok könyve nem minden alkalommal azt tükrözi, ami a valóság. Nincs ez másképpen most sem, ugyanis a Rekordok könyvében a szlovéniai Maribor szőlőtőkéje szerepel, a maga 350 évével. A Pécsen található szőlőtőke azonban nagyjából 450 éves, így ez a világ legidősebb szőlője.

Szűk udvarban élő szőlőtőke, a történelmi belváros északi felében, nem messze a városfalnál található.

Az öreg szőlő ráadásul minden évben istenien finom, nem is keveset, több mint 100 kilogrammot termést hoz!

A fürtök 25-30 centiméteresek, a tőke kerülete nagyjából egy méter, becslések szerint a török időkben, az 1500-as évek második felében ültethették. Itáliából származó szőlő, egész pontosan a Rosa menna di vacca névre hallgató csemege fajta, vagyis rózsaszín tehéntőgy, legfőképpen azért, mert érett formában arra hasonlít. A pécsi szőlő minden évben augusztus közepén-végén kezd el érni, de még sokszor Karácsonykor is jut belőle az asztalra.

Veszélyben matuzsálem

Ízletes gyümölcsöt teremő az a pécsi szőlőtőke, egy óriási társasház építése miatt került veszélybe.

– A tőke semmiféle természetvédelmi oltalommal nem rendelkezik, ezért ha meg akarják menteni, akkor sietni kell – nyilatkozta Lovász István, Pécs jegyzője.

A tőkét megvizsgálta Pécs fő építésze és a Szőlészeti Kutatóintézet munkatársa is, kik megállapították, hogy a tőke műemlék jellegű.

A főépítész úgy nyilatkozott: “remélik, hogy az új tulajdonosok figyelembe veszik a tőke eszmei és kulturális értékét…”

Ezzel szemben a régi ház bontásakor a rádobált gerendák, tetőlécek össze vissza verték a lugast. A törzsét nem csomagolták be geotextilbe se másba, vagyis teljesen védtelenül hagyták! Rengeteg vessző letörve, és ami a legdöbbenetesebb, egy igen vastag tőke részt lefűrészeltek róla, valószínűleg útban volt a zsaluzáskor!

A szőlőfa világszám lehetne, ha úgy kezelnénk ahogy a Szlovének teszik azt Mariborban. Az ottani Öreg Szőlő hivatalosan is a szlovén város természeti és kulturális örökségének része.

Csak remélni merem, hogy a mi pécsi tőkénk túlélte az építkezést.

szerk.: Cseke Ibolya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *