Bódvalenke, a freskófalu

Bódvalenke, a freskófalu

Igazi világszenzációt rejteget egy apró, alig kétszáz lelkes borsodi község: Bódvalenke lakóházait hatalmas színpompás falfestmények díszítik. Az összesen harminchárom freskó – amelyek igazából szekkók, mivel száraz falra készültek – tizenhét cigány képzőművész, valamint két diákcsoport munkáját dicséri. A kezdeményezés fő célja a turisták odavonzásán túl a mély szegénységben élő helyiek életkörülményeinek javítása.

A freskófalu alapötlete a budapesti Pásztor Esztertől származik, akinek azelőtt semmilyen kötődése nem volt, sem a térséghez, sem a roma kultúrához.

Esztert a projekt megálmodásakor kettős elhatározás vezérelte: hozzá akart járulni a cigánysággal kapcsolatos előítéletek lebontásához, valamint be szerette volna bizonyítani, hogy egy ennyire kilátástalan helyzetben lévő, szinte kizárólag romák által lakott falu is képes megállni a saját lábán.

A megvalósítás első lépéseként roma festőket hívtak meg a faluba Magyarországról és más európai országokból. Aki vállalta a feladatot, szabad kezet kapott abban, mit fest fel a kiválasztott lakóház falára. Persze magától értetődik, hogy a témák között a cigánysághoz fűződő mondák és legendák, valamint a nehéz sorsukat és mindennapi életüket allegorikusan ábrázoló művek dominálnak.

A 2009-től máig tartó munka mérlege egy egész világon egyedülálló látványosság, amire minden roma ember büszke lehet, és ami a többségi társadalom elismerésére is joggal tarthat igényt.

A falu lakói olyan szegénységben élnek, hogy a hatvan házban csak tízben van vezetékes víz, nincs kiépítve a csatornarendszer, és közmunkából, valamint segélyekből próbálnak talpon maradni. Most azt remélik, hogy a turizmus fellendítése segít sorsukon, bár Bódvalenke nem hagyományos turisztikai célpont, nincs szállodája, étterme, még csak egy kocsmája sincs, de a sűrűn idelátogató egyetemistáknak élmény a projektiroda udvarán sátorozni, aki kényelmesebbre vágyik, annak a szomszéd falu vidéki szálláshelyeit kínálják.

A környék többi látnivalója miatt is érdemes odalátogatni. Az Edelényi kastély és a megye névadója, a Borsodi Földvár, vagy Aggtelek lehet a vonzerő a Freskófalu mellett. Itt van a gótikus túra útvonala, és sok Árpád kori templom mellett vezet az út. Az Aggteleki Nemzeti Parkba látogató turisták akár Bódvalenkére is átugorhatnának, ugyanis csak tíz kilométeres a távolság!

szerk.: Cseke Ibolya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *