Téliszalámi

Téliszalámi

A cseh-morva származású szegedi Pick Márk terménykereskedő 1869-ben alapította cégét, s az idényjellegű munka kiegészítéseként 1878-tól telente szalámit is készített. Pickhez hasonlóan Herz Ármin is terménykereskedő volt, aki 1882-ben hozta létre önálló cégét a budapesti Soroksári úton.

A nagyüzemi gyártást 1885-ben indította el, s az olasz szalámimesterek szaktudása, valamint a magyar nyersanyag és fűszerezés hamarosan külföldön is elismert minőséget és egyedi ízhatást eredményezett. 1906-ban az alapító legidősebb fia társtulajdonossá vált, s ezzel új korszak kezdődött: a kitűnő kereskedelmi érzékkel megáldott Pick Jenő a szalámit tette a cég első számú termékévé, amelynek exportját is fellendítette, a tízes években a termelés a kezdeti évi 60 tonnáról 300-ra emelkedett.

A Pick-szalámit 1917-ben védjeggyel látták el, s a gyár az iparág vezető helyére került, majd 1931-ben kartellszerződésre lépett a budapesti Herz és a debreceni Vidoni szalámigyárral. A harmincas években meghódította a tengerentúli piacokat is, s igazi világmárkává vált.

Az 1948-as államosítás után összevonták a Szegedi Vágóhíddal és a Szegedi Hűtőipari Vállalattal. A komoly beruházásokon átesett, s a továbbra is vezető exportőrnek számító Szegedi Szalámigyár és Húskombinát 1987-ben önállósult, majd 1992-ben Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt. néven részvénytársasággá alakult, mely a budapesti, később a londoni tőzsdén is megjelent.

Ma a Pick-csoport Magyarország vezető húsipari vállalkozása, hozzá tartozik a budapesti Herz Szalámigyár Rt., a kapuvári-győri Ringa Húsipari Rt., a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt., a makói Hentes- és Szárazárugyár Kft., valamint a ceglédi húsüzem. Egy idei felmérés szerint a magyar lakosság körében a Pick a legmegbecsültebb hazai márkanév.

Pickhez hasonlóan Herz Ármin is terménykereskedő volt, aki 1882-ben hozta létre önálló cégét a budapesti Soroksári úton, s nyomban bejegyeztette “H” betűvel kombinált horgony védjegyét “aszalt szilvát, kolbászt, szalámit és sódart tartalmazó hordóira, ládáira, zsákjaira”. Az 1888-ban 25 munkást foglalkoztató céget az alapító fiai vették át és közkereseti társaságként “Herz Ármin és fiai” néven jegyeztették be.

A Herz-szalámi a Pickhez hasonló népszerűségre tett szert, Monarchia-szerte ismerték, kedvelték a császári udvarban is. Az 1922-től részvénytársaságként működő, 100-150 munkást foglalkoztató cég a harmincas években konzervgyártással is foglalkozott.

Az 1949-es államosítás után a cég Budapesti Szalámigyár néven működött, majd 1964-ben a Budapesti Húsipari Vállalat egyik gyáregységévé vált, 1994-es privatizációja után a Pick-csoport tagja lett. Szív formájú emblémáját és címkéjét – melyben visszaköszön a korábbi horgonyos védjegy – 1952 óta használják.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás: Magyar Márka lexikon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *