Vladimir Kush az orosz “Dalí”

Vladimir Kush az orosz “Dalí”

Vladimir Kush (született 1965) egy orosz születésű szürreális festő és szobrász. Tanulmányait a Moszkvai Surikov Művészeti Intézetben végezte. Egyesült Államokba emigrált és saját galériát hozott létre Hawaii Maui szigetén.

Bár stílusát gyakran szürreálisnak nevezik, maga Kush “metaforikus realizmusnak” nevezi. Művészetére hatással volt Salvador Dalí és a német romantikus festőművész Caspar David Friedrich valamint a 16. századi holland festő, Hieronymus Bosch, aki fantasztikus képeiről ismert és néha „a szürrealizmus előtti szürrealistának” minősül.

Szárnyak, hajók és a színes tengeri tájképek gyakori témái a festményeinek. Más művei, mint a három grácia és az afrikai sonata, egyesítik az emberi és állati formákat élettelen tárgyakkal.

“Legyen festmény, vagy plasztika Kush minden egyes alkotása felfedezőtúra. S mint minden szürrealista festmény túlmutat az egyszerű ábrázoláson. Művei nemcsak az ő világába adnak betekintést, hanem a megtestesített tapasztalatok és bölcseletek minket is útnak indíthatnak saját belsőnk megismerése felé.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *