Törley

 

TÖRLEY

Törley József a franciaországi Champagne megyében sajátította el a múlt század második felében a pezsgőkészítés tudományát az 1858-ban Szabadkán, földbirtokos családban született, Grazban is tanult, majd Reimsben alapította első pezsgőgyárát.

Hazalátogatva Budafokon járva felismerte, hogy a hely termelési és kereskedelmi szempontból kiválóan alkalmas pezsgőgyártásra, ezért megvásárolta a régi Savoyai uradalmat, s 1882-ben “Törley József és Tsa Pezsgőgyára” néven, francia szakemberekkel és gépsorokkal, tizenegynéhány munkással hozzálátott “pezsgőbor készítéséhez az egyedüli francia módszer szerint”.

A millenniumi kiállításon már udvari szállítóként szerepelt, s később nemesi előnevet is kapott. Pezsgője egyre népszerűbb lett, a gyár termelése 1905-ben már egymillió palack, s még Párizsba is exportál. Csantavéri Törley József 1907-es halála után felesége és rokonai vezetik a gyárat, melyet az egyik legjobban gépesített hazai üzemként tartottak számon, mely az elsők között ismerte fel a reklám szerepét. Hirdetéseit a pezsgőfogyasztás elegáns miliőjének szinte művészi ábrázolása teszi ma is vonzóvá.

Az 1949-es államosítás után a háborús károk miatt csak 1951-ben kezdődött újra a pezsgőgyártás. A gyár – mely volt tröszt, vállalat és kombinát – Hungarovin Borgazdasági Kombinát néven működött és többek között Törley márkájú pezsgőt is gyártott. A kombinátot 1992-ben vásárolta meg a német Henkell Söhnlein cég, s 1997 óta működik a Henkell Söhnlein Hungaria Kft., mely 100 százalékos tulajdonosa a Törley pezsgőket ma is gyártó Hungarovin Borgazdasági és Kereskedelmi Rt.-nek.

A Törley legnagyobb hazai riválisa a promontori üzem egykori pezsgőmestere, a reimsi Louis Francois által 1886-ban, a Törley üzem tőszomszédságában “Louis Francois et Co. Budafok” néven alapított pezsgőgyár volt. Franois 1895-ben felvette a magyar állampolgárságot, s köztiszteletben álló gyárosként tíz éven át Budafok bírája volt, Ferenc József renddel és francia becsületrenddel is kitüntették, s ő is megkapta az udvari szállító címet, s a magyar nemességet.

A két üzem versengése az alapítók halála után is folytatódott, ennek köszönhető, hogy megerősödött a hazai pezsgőgyártás, s egymást túllicitálva születtek a kitűnő márkák. A háborúban az üzem teljesen elpusztult, 1949-ben pedig állami tulajdonba vették az ingatlant. A Hungarovin 1982-ben újra életre hívta a Francois márkát miután megvette a névhasználati jogot az örökösöktől. Ma a Francois-t is a Henkell tulajdonában lévő Hungarovin gyártja.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás: Magyar Márka lexikon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *