Ieoh Ming Pei

Ieoh Ming Pei

2019 május 16-án, 102 évesen elhunyt Ieoh Ming Pei, világhírű kínai származású amerikai építész. Mai videónkban neki állítunk emléket.

Ieoh Ming Pei 1917-ben született a kínai Kantonban, majd 18 éves korában egy tehetős bankár fiaként – minimális angoltudással – érkezett az Egyesült Államokba, ahol a bostoni műegyetem elvégzése után mesterfokú diplomát szerzett ipari formatervezésből a Harvardon.

1955-ben saját céget alapított, majd tizenkét évvel később, 1967-ben a coloradói Boulderban épített, a Sziklás-hegységhez illeszkedő légkörkutató intézet megtervezésével robbant be az építészvilágba. Később úgy emlékezett: hálózsákkal és olcsó vörösborral ment terepfelmérésre Walter Orr Robertsszel, az intézet alapító igazgatójával.

Az alkotásai szerte a világban megtalálhatóak: az ő nevéhez kötődik a Louvre üvegpiramisa, a bostoni Kennedy Könyvtár, a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete vagy a katari Iszlám Művészeti Múzeum, de tervezett iskolákat, kórházakat, irodaépületeket, lakóházakat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *