Clark Ádám úszódaru

Clark Ádám úszódaru

Szomorú aktualitást ad írásunknak, hogy a közelmúltbeli dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány nevű hajó kiemeléséhez a Clark Ádám úszódarut kell igénybe venni.

A Clark Ádám hajódaru Közép-Európa legnagyobb, 2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású úszódaruja, leengedett gémmel 50 m hosszú és 20 m széles. Magyarországon ez az egyetlen eszköz, amellyel kiemelhetik a Hableány roncsait.

Gyártója, a Ganz Danubius cég története:

A magyar Ganz Danubius cég 1835-ben került megalapításra. A cég megalapításában aktívan részt vett az akkori idők legbefolyásosabb és kezdeményezőbb magyar arisztokratája – Gróf Széchenyi István. A gróf pénzügyi támogatása mellett Menhard András mérnök, az akkori Pest-Buda elővárosának számító Óbudai szigeten, a Duna folyása szerint a város felett megalapította az első hajóépítő üzemet.

A cég működésének első éveiben már több mint tíz gőzhajót épített a Dunán, Volgán, Donon, valamint a Fekete- és Azovi-tengeren történő hajóközlekedésre.

A jelenlegi elnevezést – Ganz Danubius – a cég 1878-ban kapta, amikor beolvadt a hajóépítő társaságba, amelyet a svájci származású magyar ipari mágnás, Ganz Ábrahám és a bécsi Joachim Danubius bankház alapítottak. A XIX. századi Európa gyors ipari fejlődése megjelent az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában is. Erre az időszakra tehető a Ganz Danubius kivirágzása, amely a XX. század elejére már 19 hajóépítő üzemet számolt a Duna mentén és az Adriai tenger partján – Fiume/Rijeka és Pula városokban.

A Trianoni Béke Megállapodás alapján, az Adriai tenger elvesztésével, az európai kereskedelembe integrálódva, Magyarország gazdasága elveszítette a saját tengeri útvonalait. Az ország sürgős problémáit megoldva, a GANZ DANUBIUS cég szakemberei 1934-ben, a világon az elsők között megtervezik és vízre bocsájtják a későbbiekben elismerést és széleskörű elterjedést szerző teher- és személyszállító “folyam-tengerjáró” osztályú hajó típust .

A Második Világháború végén Európa és a Duna – a fő vízi közlekedési szállítási hálózat romokban hever. A hidak elpusztultak, a hajóközlekedés megbénult. És ismét, a sürgős problémák megoldására, a “GANZ DANUBIUS” szakemberei 1945-ben létrehozzák és megszervezik az első, 100 tonna teherbírású úszó daruk sorozat gyártását.

A Clark Ádám (felújítása óta) az úszódaruk ezen csoportjába tartozik:

Teheremelő képesség 200 tonnától 500 tonnáig és több. Egyenes, ferdén rögzített gém rendszerrel. Vontatható vagy önjáró. Teljesen autonóm vagy ügyeletes-cserélhető kivitelű. A rendeltetésnek megfelelően különböző kiegészítő berendezéssel lehetnek felszerelve. Hajógyártásban, nehéz-, energetikai, közlekedési gépgyártásban, hídépítésben és hidrotechnikai létesítményeknél, valamint a tengeri self elsajátításának munkáinál, víz alatti mentési feladatoknál lehet felhasználni. A munkavégzés sebesség módja: 0,1-5 m/perc. A kivitel lehet folyami és tengeri, valamint ugyancsak jeges/sarkvidéki is. A gémet fel lehet szerelni nyúlvánnyal olyan munkákhoz, amikor a névleges terhelésnél kisebb terhet kell emelni nagyon nagy gém kinyúlással.

Az építő angyalföldi hajógyárnak ezek voltak a legnagyobb úszódarui, de a cég egyébként is komoly szakmai eredményeket ért el nemcsak a hajók, hanem a daruk gyártásában is.

Clark Ádám úszódaru adatai:

A hajó besorolása: önjáró billenőgémes úszódaru

Épült: 1980, MHD Angyalföldi Gyáregységében, Budapest/Újpest

Legnagyobb hossz: 50,95 m

Hossz a függélyek között: 48,98 m

Legnagyobb szélesség: 20,34 m

Gém (daru) hossza: 45 méter

Legnagyobb merülés: 1,86 m

Vízkiszorítás: 1323 t

Főgép teljesítmény: 2 x 520 LE

Főgép típus: 2 x Scania DS 14 (V8, 14.000 cm3)

Maximális sebesség: 15-18 km/h

Maximális teherbírás: 200 tonna (2006-os átépítése óta)

Miért nem borul fel munka közben a Clark Ádám:

A gém talapzata a középvonaltól előrébb van. Van kétoldalt két 60 köbméteres, középen pedig egy 80 köbméteres ballaszttartály, amelyet teleszívnak vízzel, így bőven megvan a biztonsági tartalék is a 200 tonnás csúcsemelésekhez. A szivattyúk egy óra alatt telenyomják az összes tartályt vízzel. Tele is kell – ugyanis a tartály vagy üres lehet, vagy teljesen teli. Ha egy hullám kicsit megbillentené a hajót, a tartályokban lévő ballasztvíz hullámzása tovább billenthetné azt, és attól viszont rögtön annyit dőlhetne, hogy a Clark Ádám azonnal felboruljon.

Az úszódaru rendkívül sokoldalú és megbízható eszköz. Használható hajók kirakodásához, kotrási munkákhoz, híd- és egyéb vízi műtárgy építéséhez. Kikötőkben szinte nélkülözhetetlen többcélú munkaeszköz, viszonylag magas ára hamar megtérül.

írta és szerkesztette: Pester Béla

Forrás:

hajóregiszter

ganzdanubius.eu

hajozas.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *