Aki színesben láttatja a világot – Goldmark Péter Károly a színes televízió feltalálója

Aki színesben láttatja a világot – Goldmark Péter Károly a színes televízió feltalálója

Goldmark Péter Károly a zeneszerző Goldmark Károly dédunokaöccse volt. Maga is vonzódott a zenéhez, késői éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodmannel.

“Zene vagy tudomány” Ez volt generációról generációra a kérdés a Goldmark családban

Az ifjú Goldmark, pesti középiskolás korában a fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Nem csoda hát, hogy amikor családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult és dolgozott Gábor Dénes mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Goldmark Péter Károly visszatért tehát Bécsbe, s itt Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését, amelyet a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be. Már ekkor intenzíven érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 × 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján.

Ezzel a tudással hamarosan Amerikában találta magát, ahol 1940-ben létrehozta az első színes televíziós adást. A II. Világháború alatt a német radarok zavarására alkalmas készüléket fejlesztett. 1948-ban elkészítette a gyomor és a bélrendszer vizsgálatára alkalmas minitévét. Munkája során tökéletesítette a mikrobarázdás hanglemezt, vakok számára sztereó lemezjátszót épített és elektronikus képfelvevő készüléket alkotott. Az Apollo 10 űrhajósait az ő színes tv-kamerái mutatták Hold-expedíciójuk alatt. 1977-ben Jimmy Carter elnöktől megkapta a National Medal of Science-t, a legmagasabb amerikai tudományos kitüntetést.

A tömegkommunikáció magyar származású „Edisonja” autó-balesetben vesztette életét 71 éves korában.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Hungarikum értéktár

*Végh Ferenc: Goldmark Péter Károly. In. Magyar tudóslexikon A-tól Zs-ig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *