Bácsi királyi és érseki lovagvár

Bácsi királyi és érseki lovagvár

A Bácsi vár a Délvidék (mai Vajdaság) legnagyobb jelentőségű középkori várromja. A Bácsi várat 1948-ban nyilvánították műemlékké, majd 1990-ben kiemelt jelentőségű műemlékké. A péterváradi székhelyű Tartományi Műemlékvédelmi Intézet fennhatósága alá tartozik, akik ásatási és állagmegóvási munkálatokat végeznek rajta.

Első régészeti kutatója Henszlmann Imre volt 1870-ben. A nagy kiterjedésű rom Bács városa mellett, Dél-Nyugat Bácskában található, egykor a várárokba belevezetett Mosztonga patak teljesen körülvette, a 19. század eleje óta azonban, amikor megépítették a Duna-Tisza-Duna csatornát, ez az árok kiszáradt.

A várdomb a neolitikum óta lakott hely, a feltételezések szerint egykor avar, majd szláv földvár állt itt, Szent István kora óta püspöki székhely, egyházi birtok, Szent László király a kalocsai érsekség déli székhelyévé emelte (Kalocsa-bácsi érsekség). A kisebb román kori téglavár állapotáról nincs pontos adat, viszont II. Géza király 1158-ban itt töltötte a húsvéti ünnepeket. A téglavár nagyszabású kiépítésére Károly Róbert uralkodása idején, a 14. század elején (1338–1342) került sor. Az erődítmény a korabeli francia várak mintájára készült, a lakótornyot és a vár többi épületét bástyákkal megerősített ötszögű várfal vette körül. A várba a víziváros felől felvonóhídon keresztül lehetett bejutni. A várfalakat további háromszoros sáncrendszer vette körül. Egy 18. századi leírás szerint a váron belül két templom volt, az egyik a gótikus érseki kápolna, amelynek romjai ma is állnak, de a Szent Pál tiszteletére felszentelt székesegyház helyét ma nem ismerik, valószínűleg a víziváros területén állhatott.

Várday István (1457–1471) és Váradi Péter (1481–1501) érsekek idején további vármegerősítések történtek a közelgő oszmán veszedelem elhárítására. 1494-ben II. Ulászló király három hónapig vendégeskedett Bácsott. 1500-ban és 1518-ban fegyveres országgyűlésre került itt sor. Utolsó birtokosa Tomori Pál (1475 k.–1526) érsek volt, aki mint a magyar seregek egyik vezére Mohácsnál vesztette életét.

A török árulással vette be 1529-ben, és 1686-ig birtokolta. Jelentősebb átalakításokat nem végeztek rajta. A Bácsi vár sorsát a Rákóczi-féle szabadságharc pecsételte meg, Funck osztrák alezredes 1705-ben felrobbantotta.

A gótikus lakótornyot az 1970-es években fedette be a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet, s rekonstruálták az emeleteket. A 90-es években egy tűzeset után újra befedték a tetőt cseréppel.

A lakótorony alagsorában kicsiny bemutatóteret rendeztek be.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás: Vajdasági Magyar Értéktár

Fotók:

*Marcin Szala

*Uros Petrovic

*Pudelek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *