KERTI KÁROLY GYÖRGY

KERTI KÁROLY GYÖRGY

„1948-ban születtem a Tolna megyei Harc községben. Nem sokkal ezután édesapám rajztanári álláshoz jutott Orosházán, ezért oda költöztünk, ahol egy kis házat béreltünk. Ott nyiladozott értelmem, ott ismertem meg a barátaimat, ott kezdtem az általános iskolai tanulmányaimat is. Az otthoni környezetben nap mint nap láttam apámat festeni, rajzolni, mivel a tanítás mellett alkotó tevékenységet is folytatott.”

A Szegedi Juhász Gyula Főiskola magyar- orosz szakára nyertem felvételt 1966-ban. A főiskolai éveket megelőzte egy év katonai szolgálat, ahol későbbi főiskolás társaimat, barátaimat is megismerhettem.

A főiskolai szünetekben a helyi múzeumban kisebb restaurátori munkákat végeztem. Az intézmény vezetői kérték, hogy helyezkedjek el a múzeumban. Izgalmasnak tűnt a felkérés, így a múzeum munkatársa lettem. A szakma megkövetelte ismereteket tanfolyamokon, később a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szereztem meg. Szép feladatokkal láttak el.

A restaurátori munkámhoz kezdettől fogva hozzá tartozott a rajzolás. A Képzőművészeti Főiskolán is rendszeresen rajzoltunk, festettünk, szobrászkodtunk. Elsősorban akvarellel dolgozom. Nagyon szeretem a tájat festeni, a közeli kis tó parti fáit, azok tükröződéseit a vízben. Napi rendszerességgel rajzolok. (Mindkét műfajban édesapám nyomdokain haladok, aki főiskolásként akvarellista volt, később grafikusművész lett. E minőségében kapta meg a Munkácsy-díjat.) Kedvenc “találmányom” a ”hajnali arc a tv-ben”, mikor is szinte naponta rajzolom meg a különféle csatornákon látható interjúalanyokat. Ők az én modelljeim.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *