Tagore sétány, Balatonfüred

Tagore sétány, Balatonfüred

A Balaton parti sétány nevét egy Nobel-díjas indiai költőről kapta, Rabindranath Tagore-ról, aki – miután 1926-ban az Állami Szívkórházban meggyógyították – elültette a sétány első fáját. Egy hindu legenda szerint ha az ember idős korában fát ültet, megéli annak lombba borulását. Rabindranath Tagore tizennégy évvel később, 80 éves korában hunyt el. A fa azóta igen nagyra nőtt, ahogy azoké a hírességeké is, akik követve a költő példáját, újabb fákat ültettek.

Rabindranath Tagore fája a sétány elején található, mellette 1956-ban elhelyezték a bronzszobrát, később egy emléktáblát is, amelyen a költő a faültetés alkalmából írt verse olvasható. A sétány 1957-ben vette fel Tagore nevét, felváltva ezzel Deák Ferencet.

A hársfát több emlékfa is követte: Nobel-díjas hírességek, mint Salvatore Quasimodo olasz költő – akinek a tiszteletére évente rendeznek költőversenyeket.

tudósok: Marx György fizikus, Wigner Jenő fizikus, Kürti Miklós fizikus, Harsányi János tudós, Oláh György kémikus, Teller Ede atomfizikus nevéhez is fűződik egy- egy fa.

De űrhajósok, mint Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov és Leonov, illetve politikusok is adóztak Tagore emléke előtt, így legelőszőr Indira Gandhi India miniszterelnök-asszonya, majd Göncz Árpád a Magyar Köztársaság korábbi elnöke is.

Emellett szobra vagy mellszobra van itt Széchenyinek, Kisfaludy Károlynak, Deák Ferencnek

A politikusok, költők, Nobel-díjasok ültette fák és emléktábláik mellett több szobor és mellszobor is helyet kapott a sétányon.

A balatonfüredi hajókikötő előtt álló A Halász és a Révész szobrokat Pásztor János készítette 1937-ben. A hiedelem szerint, ha megsimogatjuk a szobrok csizmáját, egészen biztosan visszatérünk még Balatonfüredre. Ki tudja, igaz-e a legenda, mindenesetre a csizmák szép fényesek…

A közel egy kilométer hosszú sétány keleti végét – az Aranyhíd sétányt mintegy lezárva – a patinás Esterházy strand uralja. Innen nyugat felé haladva az árnyékot adó platánfák alatt korzózhatunk.

Balatonfüreden stílusosan keveredik a múlt századi hangulat a modernséggel, aminek tökéletes példáját láthatjuk a sétány nyugati végébe érve: a város egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházában kapott helyet egy modern, interaktív vitorlázástörténeti kiállítás.

.szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

funiq.hu

I love Balaton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *