Hollóházi Porcelán

Hollóházi Porcelán

Az ország legrégibb, folyamatosan működő porcelángyára található a Borsod-Abaúj-Zemplén-megyei Hollóházán. A Károlyi grófok birtokán, 1777-től működő elavult üveghuta 1831-ben, korszerűsítés helyett inkább áttért az úgynevezett kőedénygyártásra: asztali készleteket, korsókat, tálakat, dísztányérokat, kulacsokat állítottak elő.

A század végéig Hollóháza látta el a magyar falu lakosságát használati tárgyakkal, a falusi élet kellékeivel. A fényes fehér mázzal bevont edényeket, mélytüzű rózsák, mezei virágok, tarka csokrok díszítették, formavilágát a paraszt fazekasok munkái ihlették.

A gyár történetének legjelentősebb szakasza Istványi Ferenc idejére tehető. 1860-1902 között az üzem bérlőjeként és keramikusaként az ő nevéhez fűződött a művészi színvonal emelése és számos technikai újítás bevezetése. Munkásságának köszönhető, hogy Hollóháza mindvégig állta a versenyt az olcsó cseh és német gyárak konkurenciájával szemben.

A gyár termékeit először Istványi idejében jelölték védjeggyel: e korai gyártmányokon a hely fenyveseire utaló fenyő rajza és a Hollóháza 1831″ felirat szerepel. A századforduló tájékán a pécsi Zsolnay-gyár nemzetközi hatása Hollóházán is érezhető volt, ekkor lett általános étkészletein az aranyozás.

Az első világháború utáni évtizedek gyakori tulajdonosváltása nem kedvezett a gyárnak, még kevésbé a termékek műszaki és művészi kivitelezésének. A korábbi színvonalat csak 1939-ben érték el, az új vezető, Szakmáry Károly idején. Irányítása alatt a gyár visszatért a századvégi sikereket hozó magyaros ornamentika alkalmazásához.

A második világháborúban súlyos károkat szenvedett gyárat 1948-ban államosították, majd helyreállították. Az új korszak azonban új profillal köszöntött be. Az első 5 éves tervidőszakban dísztárgyak helyett Hollóháza is porcelánszigetelőket gyártott. A 60-as években a Finomkerámia Művek 8 gyárat összefogó trösztjének legkisebb láncszeme lett. A gyár teljes 1967-1971 közötti felújítására végül is azért került sor, mert a környék egyetlen ipari jellegű létesítményeként 600 munkást foglalkoztatott.

A rekonstrukciót követően Hollóháza lett a “porcelándesign” magyarországi gyakorlati megvalósítója. A gyárnak a 70-es években sikerült olyan híres művészeket megnyernie dekorációk készítésére, mint Victor Vasarely vagy Szász Endre . Az utóbbi által tervezett készletek a hollóházi porcelánok új stílusát teremtette meg.

A gyár privatizációjára 1992-ben került sor, többségi tulajdonon két bank osztozott, míg a fennmaradó rész alkalmazottak és az önkormányzat birtokába került.

A hollóházi porcelán ma már a világ minden táján megtalálható, George Bush ebédlőjében éppúgy, mint a Vatikán gyűjteményében. Védjegyük 1992 óta a babérkoszorúval övezett koronás holló, alatta a felirat: Hollóháza Hungary.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás: A gyár honlapja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *