Antoni Gaudí

Antoni Gaudí (Reus, 1852. június 25. – Barcelona, 1926. június 10.) katalán építész.

Legismertebb épülete a Sagrada Família temploma. A keleti szárny 1891 és 1900 között, a nyugati szárny már halála után, 1954 és 1985 között épült. Ma is emelkedő tornyai közül a legmagasabb (az eredeti tervek szerint) 170 méteres lesz.

A mai építészek a spanyol polgárháború egyházellenes anarchista katalán partizánjai által összetört és a legkorszerűbb eljárásokkal rekonstruált, eredeti makettek és a felgyújtott laboratóriumában megmaradt tervfoszlányok alapján folytatják a zseniális művet, amit a művész halálának centenáriumára akarnak befejezni.

Ahogy még magát az organikus építészetet sem értette meg a 20. század, úgy ez a templom is a jövő temploma lesz.

1873-ban kezdte meg építészeti tanulmányait az Arquitectura de la Escuela Provincial de Barcelona (a barcelonai építészettudományi iskola) intézetében.

Antoni Gaudí szakmai pályáját egyetemi tanulmányai alatt kezdte, annak ellenére, hogy nem volt meg az építész diplomája. 1906-ban költözött be édesapjával a Güell parkban lévő házba (Casa de Gaudí).

1926. június 7-én elgázolta egy villamos és három nap múlva meghalt. Június 12-én temették el pápai engedéllyel a Sagrada Família kriptájában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *