Átlátni a falon – Losonczi Áron és az üvegbeton

Átlátni a falon – Losonczi Áron és az üvegbeton

Losonczi Áron okleveles építészmérnök 24 évesen, 2001-ben alkotta meg, és azóta fejleszti a fényáteresztő betont, a Litracont. Az alapkoncepció lényege, hogy a betonba optikai szálak millióit vezetik, így egybefüggő, átlátszó falat lehet vele húzni. Ezt több multinacionális vállalat is engedély nélkül kezdte el gyártani. A feltaláló azonban bíróság előtt támadta meg ezeket a cégeket és megnyerte a nemzetközi pereket, tehát az üvegbeton továbbra is „magyar kézen” van, Csongrádon gyártják. A termék szinte megújította az építészet és dizájn világát. Az áttetsző fal helyet kapott a Washingtoni Építészeti Múzeum állandó gyűjteményében. Az üvegbetont a Time magazin 2004-ben az „Év találmányaként” mutatta be. Egy amerikai szerző sci-fi-t írt a Mars benépesítéséről, ebben a Litracon lett emberek építőanyaga a bolygón.

A beton története

Már időszámításunk előtt a rómaiak is használták az úgynevezett római cementet utak, fürdők építésénél. A „beton” francia eredetű szó, jelentése szerint kavics, homok, cement és víz keverékéből készülő, nagyszilárdságú építőanyag. A 19-20. század legjelentősebb előrelépése az építészetben a vasbeton feltalálása volt, amely a rugalmas fémmel való egyesítéssel egyre magasabb házak és egyre hosszabb hidak megépítését tette lehetővé. Ám minél nagyobb, ellenállóbb és stabilabb építményre volt szükség, annál több beton kellett bele. Nagyon nagy a tömege, ezért szükséges volt valamiféle könnyűszerkezetes, kis sűrűségű beton feltalálása is. Másik probléma a klasszikus betonnal, hogy nem rendelkezik fényáteresztő képességgel. Ennek okán indult el az a kísérletezgetési hullám, amely célkeresztjében a beton és az üveg együttes alkalmazása állt. Egészen az 1920-as évekig az üvegbeton fogalom alatt a betonba beillesztett üvegtégla testeket értették. Az amerikai Bill Price, a Hustoni Egyetem professzora a ‘80-as évek óta kísérletezik a beton fényáteresztő képességének növelésével úgy, hogy a még meg nem szilárdult betonba üvegszál adalékot kever.

Mint egy vékony rizspapír…

Ezt a technikát alapul használó Losonczi Áron által megalkotott üvegbeton találmány egy olyan fényáteresztő anyag, amely finombeton és optikai üvegszálak keveréke. Az üvegszálak ezrei párhuzamosan futnak végig a betonblokkok két oldala között, és pontonként közvetítik a fényt egyik oldalról a másikra, így a fényinformáció változatlanul jelenik meg a másik, nem megvilágított oldalon. A betonblokkok előtt megvilágított tárgyak sziluettje úgy szűrődik át az anyagon, mintha nem is nagy teherbírású, masszív betonkocka lenne, hanem csak egy vékony rizspapír. Losonczi Áron kifejlesztett az üvegbetonhoz hasonló, de olcsóbban előállítható anyagot is, az úgynevezett pixelbetont, amely speciális formájú pixelelemeket tartalmaz.

Mindkét termék felhasználása elég sokrétű lehet, alkalmazható az építészet, design különböző területein, de leginkább belsőépítészeti elemek alapanyagaként szolgál, sőt ékszereket, lámpákat is készítenek belőle.

Az egész világon keresett termék lett, a legnagyobb svájci és katari betonipari vállalat is érdeklődik utána, azonban például Németországban, Oroszországban, Ausztriában, de még Amerikában is elkezdték hamisítani.

Találmány levédése

Losonczi Áron a 2000-es évek egyik legjelentősebb magyar feltalálója, az általa kifejlesztett üvegbeton találmány a Time magazin minősítése szerint a 2004-es év egyik legjelentősebb vívmánya. A feltaláló először 2002-ben jelentette be forradalmi szabadalmát Svédországban, mivel az itt töltött posztgraduális egyetemi képzésen fejlesztette ki találmányát, a LiTraCon névre keresztelt üvegbetont. Később kiterjesztette a találmány nemzetközi szabadalmaztatását Európára is. Azonban csak mostanában kezdhet igazán nyereséget termelni Losonczi Áronnak saját technológiája, mivel végre lezárult az a szabadalmi vita, amellyel visszaszerezte a jogokat a termék hamisítóitól, jogtalan felhasználóitól. Losonczi Áron harcolt a szabadalmát engedély nélkül gyártók ellen, és nyert. Az Európai Szabadalmi Hivatal 2008 után végül 2013 végén is kimondta: az üvegbeton találmány csak az övé. A német Heidelbergcement AG elbitorolta a találmányt, és sajátjaként dobott piacra egy olyan terméket, amelynek az üvegbeton volt az alapja. A nagy befolyással bíró multinacionális cég ellen mégis a fiatal magyar innovátor nyert. Azonban más hamisítók is forgalmazták az optikai szálak felhasználásával készülő üvegbetont, és ellenük is fellépett Losonczi Áron. A tavalyi év végén az Európai Szabadalmi Hivatal Fellebbezési Tanácsa helybenhagyta a 2008-as döntést, és ezzel az üvegbeton csak Losonczihoz köthető európai szabadalma maradt érvényben. A jogerős döntés után sikerült licencmegállapodást kötni a két legjelentősebb szabadalombitorlóval, így ezek után, ha bárki gyártani szeretné a terméket, fizetnie kell a jogokért.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*LiTraCon Bt.

*Hungarikumok gyüjteménye

fotó: litracon.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *