Vitnyédi csipkeharisnya

Vitnyédi csipkeharisnya

Vitnyéd Magyarország északnyugati részén, Győr–Moson-Sopron megyében, Kapuvártól 4 km-re található település.

A csipkeharisnya a vitnyédi népviselet értékes és elmaradhatatlan tartozéka. Ez a típusú harisnya kimondottan ünnepi viselet, hétköznapokon nem hordták. Csak jeles napokon vasárnap, egyházi ünnepeken, és mulatságokra  vették fel a nők.
A harisnyáját mindenki önmagának készítette, ezért mindegyik egyedi darab.

A fennmaradt legjellemzőbb minták a következők: „rozmaringos”, „vízfolásos”, „csöcsös”, „tökmagos”, „leveles”.

Készítése nagy kitartást, szorgalmat, ügyességet kíván.

Eredeti felhasználásának idején hat darab, vékony, mindkét végén hegyes kötőtűvel készültek ezek a harisnyák. Az új, 21. századi darabok elkészítésre már körkötőtűt használnak. Készítése vékony, fehér cérnából 60 szemmel a bokától indul. A láb szélesedésével növekedik a harisnya bősége is. A harisnyák mintázata a combok felső részéig érnek. Kivételt képez ez alól az úgynevezett „csöcsös” harisnya, mert az csak térdig ér.

A harisnyákat régen “harisnyagumival”, ma viszont inkább harisnyatáróval hordják.

Már-már feledésbe merül a csipkeharisnya készítésének technikája, pedig fontos lenne, hogy fennmaradjon az utókornak, hiszen ezzel együtt teljes a vitnyédi népviselet. Ezen kívül tetszetős és szép lábakat is formál. Régen az minősítette az embereket, amit a saját két kezükkel hoztak létre. Azt a lányt tartották a legértékesebbnek, akinek a legszebben kivarrott és a legtöbb stafírungja volt férjhezmenetelkor. Ehhez a kelengyéhez a csipkeharisnya is hozzátartozott.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Magyar értéktár

*www. vitnyedihagyomanyok. hu

A fotókon Ivancsics Józsefné munkái láthatók

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *