Ráckevei Savoyai-kastély

Ráckevei Savoyai-kastély

Buda visszahódítójának, Zenta győzőjének, és a Karlócai béke aláírójának kastélya, Ráckeve legimpozánsabb épülete ez a barokk kastély, melyet 1702-22 között épült Johann Lucas Hildebrandt építész tervei alapján, a törökverő Savoyai Jenő herceg megbízására.

A kastély a világi barokk építészet első hazai emléke.

A kastély tömegformálása rendkívül mozgalmas és egyéni. Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, az épület, a bécsi Belveder palotára hasonlít.

A barokk művészet hagyatékát őrző épület hazánk a legértékesebb világi alkotása.

A palota külső leggazdagabb eleme a középrész homlokzata. Földszintes tömege előtt diadalívre emlékeztető, háromnyílású struktúra áll. A diadalív – mint a homlokzat fő eleme – az itáliai reneszánszban jelent meg először – Hildebrandt bizonyára itáliai példák nyomán alkalmazta. Szintén olasz mintákra emlékeztet a két, kör alakú nyílás, amelyet mellszobor tölt ki.

A kupolát a korábbi zsindely helyett rézlemezzel fedték, az előtte lévő terasz korlátján mitológiai alakok szobrait láthatjuk:

Balról jobbra haladva Flóra, Mercurius, Flercules, Anteus kettős szobra látható. A következő Jupitert ábrázolja sasmadarával, majd Hercules oroszlánbőrrel és Minerva következik. A homlokzati sarok kiugró kettőse: a magyar paraszti arcú Aeneas, amint kiviszi hátán Anchisest az égő Trójából. Majd Saturnus alakja a gyermek Dionysossal, végül Neptunus és Diana, a vadászat istennője.

A középső szobor állítólag magát az építtetőt, Savoyai Jenő herceget ábrázolja. A mellvéd fölött a hercegi címer van.

Az épület hangulatos belső udvart zár közre, melynek fái védettek, hátsó díszparkjának újratelepítése megkezdődött.

A Dunára nyíló oldalszárnyakat a korábbi építésvezető, Mayerhoffer András istállókkal zárta le 1750-ben. Ma a beüvegezett kocsifelhajtó a dísztermek előteréül szolgál. Az oldalszárnyakban vendégszobák vannak, a konyha és az étterem a pincébe került.

A herceg halála után (1736) a birtok a koronára szállt. A kastély már a XIX. században elvesztette igazi funkcióját; volt raktár, magtár és az 1960-as években az összedőlés fenyegette. Az 1970-es években megkezdett helyreállítás korabeli tervrajzok híján analógiákra és a megmaradt elemekre támaszkodott. Közelmúltig kastélyszállóként működött.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Savoyai-kastély honlapja

*nemzetimuemlek. hu-n. Forster Központ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *