ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT

ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT

Miért egyedi az alföldi kamillavirágzat?

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) Magyarországon őshonos gyógynövény. Népies elnevezései: szüzekanyja, bubulyka avagy nemes pipitér.

A székfű elnevezés a szikes talajra vonatkozik, melyet különösen szeret. Ilyen talajon terem az Alföldön is. Bár a világ több országában jelen van, sőt néhol termesztik is, olyan tulajdonságokkal, mint az alföldi változata – másutt nem rendelkezik. Ezért lett hungarikum az alföldi kamilla is 2015. október 13-án.

Melius Juhász Péter debreceni professzor már 1578-ban görcsoldó, epehajtó hatású növényként említi a népi gyógyászatban akkor már ki tudja, mióta jelen lévő kamillát. A kamilla ma is keresett gyógynövény a világpiacon. Évente 300-600 tonna nyers virág származik a vadon termő állományok begyűjtéséből, melyet a gyógynövény hagyományos, népi felhasználása mellett a szépségipar és a gyógyszergyártás használ fel. A legfontosabb termesztő országok közé pedig hazánkon kívül Argentína, Bulgária, és Egyiptom tartozik. Ám amíg az egyiptomi kamilla olaját illatalapanyagként alkalmazzák, a magyar kamillánál fontosabb a gyógyászati és kozmetikai felhasználás. A világ 51 országában jelen levő angol Lush a magyar kamillaolajat választotta egyik legnépszerűbb kéz- és testápolója, a Dream Cream előállításához, melyből 400 000 tégely kel el évente. Ám még itt sem hungarikumnak minősített kamilláról van szó. Az alföldi kamilla ennél is többet tud.

Az alföldi kamilla virágzata kompakt, nem esik szét, kevésbé porlik. Szikes területekről származik, vadon termő, kézzel gyűjtött és válogatott. Alföldünk egyedi klímája növeli benne a hatóanyagot: illóolajában több a gyulladáscsökkentő és fekélyellenes alfa bisabolol-komponens (legalább 20 %), mint a termesztett, és a másutt, akár már a szomszédos Dunántúlon vadon termő kamillában.

A kamilla gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatását sokan ismerjük, ezért is használjuk előszeretettel teaként, borogatásként, vagy inhalációra. Érdemes róla tudni, hogy teaként gyomor-, és bélpanaszok enyhítésére, gőzöléssel a nyálkahártya gyulladására, öblögetéssel a fogíny, a száj és a torok gyulladására, külsőleg bőrbetegségekre, sérülésekre, pattanásokra, a köröm ápolására használható. Ám ez csak ízelítő széles körű felhasználási lehetőségeiből.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Hungarikumok gyűjteménye

*Magyar Értéktár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *