Révfülöpi (Fülöpfalui) templomrom

Révfülöpi (Fülöpfalui) templomrom

Révfülöp a Balaton északi partján, a 274 méter magas Fülöp hegy lábánál található. Maga a település a leletek szerint már a római korban is lakott volt. A révátkelőjét már a XI. században említik a források.

Oklevélben 1211-ben említik először Fülöp falut a tihanyi bencés apátság birtokainak határleírásában. Ekkor már minden bizonnyal megvolt plébániatemploma, mely ezek szerint a XIII. század elején épült.

1548-ban török portyázók pusztították el a települést a templomával együtt, mely teljesen lakatlanná vált.

Az épület teljes belső hossza 13 méter (9 méteres hajó, 4 méteres szentély).

Román stílusban épült, egyhajós templom, keleten négyzet alaprajzú szentéllyel, amelynek déli oldalához szintén négyszögű sekrestye kapcsolódik. egyenes szentélyzáródású, keletelt templomrom, szentélyének déli oldalához sekrestye csatlakozik. Nyugati és déli bejárata volt. A hajót valószínűleg sikfödém, a szentélyt és a sekrestyét dongaboltozat fedte. A hajó falai a diadalívvel és a felette emelkedő oromfallal együtt majdnem eredeti magasságukban fennmaradtak. A szentélynek csak az északi fala maradt meg, többi fala és a sekrestyéje is csak a helyreállítás alkalmával került elő. A nyugati falban levő bejárat gazdag bélletű, félköríves kapu, vörös homokkőből. A hajó északkeleti szögletében falazott mellékoltár volt, felette kis hasítékablak.

A templomról évszámos adatot nem ismerünk. 1860-ban Romer Flóris és vele együtt Bergh Károly felmérte és ekkor nagyjából a maival egyező állapotban volt. 1953-ban az akkori műemléki hatóság állította helyre, Gerő László tervei alapján.

(Forrás:

*Ludwig Emil cikke a Magyar Nemzet 2003. aug. 30-i számában)

*Dr. Koppány: A Balaton-felvidék románkori templomai

Képek:

*Gáspár Csaba

*Wikimedia Commonsból, az ingyenes médiatárból

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *