Dunakeszi – Árpád-kori romtemplom

Dunakeszi – Árpád-kori romtemplom

Pest megyében viszonylag kevés templom maradt fenn az Árpád korából, aminek legfőbb oka a török hódoltság másfél évszázada, amelyben a középkori településhálózat nagy része megsemmisült. A később újjáépült települések sok esetben nem az eredeti helyükön kezdték újra életüket, így a romossá vált templomok döntő része végleg az enyészeté lett. Nem így történt ez Dunakeszin ahol hársfák között bukkanhatunk rá egykori Alag település Árpád-kori templomára. Építését a XII. század közepére vagy a XII.-XIII. század fordulójára datálják.

Írott források először 1496-ban említik Alag Szűz Mária tiszteletére szentelt plébániatemplomát. A hozzá tartozó falu a török hódítás következtében néptelenedett el, 1559-től már csak pusztaként említik. Innentől számítható a templom pusztulása is. A romokat 1863-ban Rómer Flóris, 1876-ban Arányi Lajos mérte fel, de csak 1943-ban ismerték fel, hogy a lelőhelyen egy körtemplom is állt.

A kutatások szerint az eredetileg 7,65 méter átmérőjű körtemplom nagyon kedvelt és elterjedt építési forma volt abban az időszakban. Ehhez a későbbiekben hozzáépítettek egy toldalékhelyiséget.

A XV. században a templomot késő gótikus stílusban kibővítették.

A kerek templomnak mészkőből faragott kváderekből készített, élszedett lábazata volt. A kerek hajóhoz legyezőszerűen kiszélesedő kőfalú helyiség, valószínűleg sekrestye csatlakozott (ezt a XII. és XV.. század között építhették). Kelet felől a sekrestye keleti falcsatlakozásához kapcsolódik a nyolcszög három oldalával záródó szentély, sarkain lekopott támpillér támasztékok találhatók.

A szentély falai 2,5 – 5 méter közötti magasságban állnak. Az északi falban szentségtartó fülke helye látható. Megmaradtak a szentély boltozatát tartó, erősen kopott konzolokra támaszkodó késő gótikus bordaindítások (öt ilyent láthatunk), melyek valószínűleg csillagboltozatot alkottak.

A Dunakeszi Árpád-kori templomrom a körtemplomok szép példája, amely mára műemléki védettséget is élvez.

szerk.: Cseke Ibolya

Forrás:

Pest megye középkori templomai, Tari Edit:

*Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu

Fotó: Bellus Ibolya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *