Bogyiszlói Orchideás erdő – Hazánk természeti kincse

Bogyiszlói Orchideás erdő – Hazánk természeti kincse

A sárközi tájegységhez tartozó bogyiszlói orchideás erdő hazánk egyik különleges természeti értéke. Az orchideákkal kapcsolatban elsősorban színpompás, egzotikus növények jutnak az eszünkbe, kevésbe egy erdő, de ha figyelembe vesszük, hogy ennek a fajnak hány féle változata létezik, már nem is olyan lehetetlen egy orchideás erdő létezése.

1992-ben nyerte el az országos védettséget a Szekszárdtól 11 kilométerre fekvő Bogyiszló határában található egy mindössze 1,5 km hosszúságú, keskeny (néhol csak 100 m szélességű), mintegy 36 hektárnyi terület.

A Duna-Dráva Nemzeti Park legészakibb részén, az 1956-os árvíz után épült gát anyaggödrébe, (miután Sió árvízvédelmi töltésének építéséhez elhordták a felszín közeli talajréteget) fűz- és nyárfákat telepítettek, amelyek a nyers homokon idővel satnya, ritkás erdővé serdültek.

A vizenyős területen szokatlanul nagymértékben elszaporodott több, az orchideák (Orchidales) rendjébe, illetve a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó védett növényfaj.

A főként május-júniusban virágzó orchideák csodálatos látványt nyújtanak. Kárpát-medence legnagyobb orchidea állománya található itt; az egyedszám becslések szerint megközelíti az 1 milliót.

Az akár fél méteresre is megnövő vitéz kosbor (Orchis militaris); de a mocsári nőszőfű (Epipactis palustris) is ezrével borija a talajt, kisebb-nagyobb foltokban, a vizenyősebb, mélyebb fekvésű területeken. A hússzínű ujjaskosbornak (Dactylorhiza incarnata) egy kisebb állománya fordul elő a területen. Az erdő nagy részén megtaláljuk a fehér madársisakot (Cephalanthera damasonium), szórványosan pedig a nemzetség másik faját, a kardos madársisakot (C. longifolia). Megfigyelhetők még a bogyiszlói erdőben a közönséges vagy tojásdad békakonty (Listera ovata) példányai is.

Az orchideák mellett találtak más védett növényfajt is a bogyiszlói erdőben: két harasztot: közönséges kígyónyelvet (Ophioglossum vulgatum), és egy egész évben vízzel borított erdőfoltban a tőzegpáfrányt (Thelypteris palustris), valamint egy zárvatermő növényt: a kései gyíkpohárt (Blackstonia acuminata). Április végén, május közepén szemet gyönyörködtető látvány a szálanként vagy kisebb-nagyobb csoportokban nyíló, ezernyi, gyönyörű orchidea.

Forrás:

*www.bogyiszlo. hu

*Magyar Értéktár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *