SZOLNOKI CSIPKE

SZOLNOKI CSIPKE

Írásomban ismét egy magyar csipkét mutatok be.

Az alig ismert szolnoki varrott csipke is az 1900-as évek elején alakult ki.

Kevesen tudják, hogy a csipkekészítés világában a szolnoki csipke különleges egyedi értéket képvisel.

Ez a csipke- akárcsak a halasi – varrottas technikával készül. A zsinórral határolt motívumokat különböző öltések töltik ki. A technika magalkotója Hagyák Stefánia és családja volt. „Stefike néni” motívumait, sajátos rajzolatú, felismerhető stílusú tervezéseitől igazán szolnoki a szolnoki csipke.

Jellegzetes mintarajzaiból olyan alkotások születtek, amelyeknél -ellentétben például a halasival- nem csupán a rajzolat művészi vonalvezetése adja ki a mintát, hanem az öltésfajták változatossága is hozzájárul a csipke szépségéhez. (26 féle csipkeöltést alkalmaznak a csipke elkészítéséhez.) A minták kialakulása a szecesszió korához köthető, amikor a magyaros motívumok mellett szívesen használtak kacsokat, leveleket, és ezek kombinációjából alkottak meg például egy terítőt.

A szolnoki csipke esetében mindig szem előtt tartották, hogy funkcionális értéke is legyen, mert gyakran lakástextilekbe építették be. Figyelembe vették, hogy ezeket az anyagokat használták, így tisztították is, amit a csipkének bírnia kellett.

Hagyák Stefánia úgy alakította ki ezt a kézimunka fajtát, hogy nagyon kevés eszköz igénye legyen. Mindössze tűre, cérnára, ollóra vászonra és pergamen papírra van szükség a szolnoki csipke készítéséhez.

Munka közben az jelenti a nehézséget, hogy csak a vászonra varrt pergamenre felrajzolt minta kontúrjaira tud támaszkodni a készítője. Ez az úgynevezett levegőben varrott csipke, ahol

nagyon fontos a jó szemmérték.

Hagyák Stefánia erősen tiltakozott, hogy ezt a fajta csipkét róla nevezzék el, Ő adta a szolnoki csipke nevet.

Védjegyül a szívecskékből összeállított koszorút szánta, de nem sikerült levédetnie.

Miután Stefefike néni elköltözött a városból, csak unkahúga, Jakab Antalné Mészáros Gizella vitte tovább ezt a tudást, amit aztán egyetlen tanítványának, Tóth Béláné Szabó Teréziának adott tovább, aki e szolnoki érték megőrzésén és népszerűsítésén fáradozik

Azt mai napig homály fedi, hogy a szolnoki csipke miért nem kapott nagyobb figyelmet és a 20. század második felében és miért tartották sokan a halasi csipke egyszerű utánzásának. Igaz ugyan, hogy mindkettő varrott csipke, ám a 26 öltésminta olyan kombinációja, amilyeneket a szolnoki készítők alkalmaztak, más csipkefajtára nem jellemző.

De nem csak ez az egyetlen megkülönböztető jegye a szolnoki csipkének: sajátos, úgynevezett “körmönfont” zsinór adja a minták rajzolatát, kontúrját. Ez a zsinór kézzel, horgolótű és minden más segédeszköz nélkül készül.

A fényképeken Tóth Béláné munkái láthatóak.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Damjanich János Múzeum

*blogszolnok

*szolnok.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *