PEMETEFŰ GYÓGYCUKORKA

PEMETEFŰ GYÓGYCUKORKA

A gyógycukrok virágzása a huszadik század első felében kezdődött, azokban az években, amikor a globális gyógyszeripar még nem született meg. Magyarország egyik ikonikus szakembere Réthy Béla volt, akit terméke, a pemetefű cukorka tett híressé.

Réthy Béla nagyapja, Schlotterbeck Kristóf, Németországból vándorolt Szarvasra, ahol lengyel feleségével, Scarski Rozáliával vasáruboltot nyitottak, s igyekeztek ellátni a mezőváros egyéb vásárlási igényeit is. Öt gyermekük született, közöttük Pál, aki Békéscsaba szemész főorvosa lett. Emellett a szegényeknek menedéket adó ispotályt nyitott – (1989. június 30-án róla nevezték el a békéscsabai kórházat.)

Béla már Réthy lett

Schlotterbeck Kristóf legkisebb fia, Vilmos szülővárosában maradt. Azon túl, hogy egész életében szorgalmasan dolgozott, a családra is maradt ideje: tizenkét gyermeke született. A tucatból a nyolcadik lett az 1862 karácsonyán született Béla, aki már nem a német, hanem a magyarosított Réthy családnevet kapta.

Béla nagyon hamar elhatározta, hogy gyógyszerész lesz: 1877-ben a gimnázium ötödik osztálya után gyakornoknak állt Ternajgó Cézárhoz újaradi gyógyszertárába. 1880-ban levizsgázott, majd Varságh Bélához került a békéscsabai Sas patikába, havi 22 forint fizetéssel. Egy évvel később már Rozsnyay Mátyásnál dolgozott, ahol 55 forintot keresett, amelyet a családi beszámolók szerint félretett egyetemi tanulmányaira. Az Aradon töltött év fontos volt életében, hiszen komoly laboratóriumi gyakorlatot szerzett, de cikkeket, dolgozatokat is küldött a Gyógyszerészi Hetilaphoz.

1884-ben kitüntetéssel diplomázott. Az egyetemen megszeretett labormunkát folytatva megszületett a legendás pemetefű cukorka, amit 1892-ben kezdett el gyártani és már az 1896-os Millenniumi Kiállításon oklevelet vehetett át találmányáért.

Sikerének híre rövid idő alatt eljutott az Osztrák-Magyar Monarchia távolabbi részeibe is, ahol szintén közkedvelt lett a korong alakú édesség.

Réthy Béla 1935-ben bekövetkezett halála után gyermekei folytatták tovább a gyógycukorka gyártását. Nyolc gyermeke volt, amelyek közül hárman, Béla, Károly és István választották a gyógyszerészetet (kiknek leszármazottai máig viszik tovább a szakma szeretetét). A családi vállalkozás egyre sikeresebb lett: a harmincas évek végére a Réthyek már nem csak egy laboratóriummal, hanem egy kicsi, jól szervezett gyárral is rendelkeztek Békéscsabán.

1949-ben ez a gyár is az állam tulajdonába került. Néhány éves kihagyás után már újra gyártják ezt a különleges cukorkát, , melynek gyógyhatása kétségtelen, mivel több gyógynövényt is tartalmaz.

Nemzedékek ismerték, használták Réthy Béla nagyszerű találmányát, a manapság is kedvelt orvosi pemetefű-cukorkát, amelynek összetevői éppúgy orvosolják a légcsőhurutot, a köhögést, mint az ideges nyugtalanságot, a renyhe emésztést, netán a fejfájást.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás: Nemzeti Értéktár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *