TISZAALPÁRI KOSÁRFONÁS

TISZAALPÁRI KOSÁRFONÁS

Vesszőből font tárgyak, tároló és hordó alkalmatosságok a pincétől a padlásig, a konyhától az udvarig használatosak voltak. Házak patics fala, a kerítések, halászeszközök (varsák, haltartók) mind-mind vesszőből készültek.

A Tisza menti füzesek vesszejéből az ügyes kezű alpáriak már évszázadokkal korábban hasznos termékeket, használati és dísztárgyakat állítottak elő. A község közvetlen közelében folyó Tisza melletti erdők, majd a szabályozás után megmaradt vizenyős területek bőségesen biztosították a szükséges alapanyagokat. Az alpári kosárfonás virágkora a 20. században kezdődött, és a század folyamán az egyik legjelentősebb kiegészítő foglalkozássá, háziiparrá vált a településen. Szinte minden családban foglalkozott valaki vesszőfonással.

Az alpári vesszőtermékek ma is megtalálhatók szinte minden magyar háztartásban. A fűzvesszőből készült termékek köre széles, egy-egy termék igen sok változatban készülhet.

Leggyakoribb a bevásárló kosár, amelynek számos változata ismert (húzott, koronás, talpas, dupla fülű, egyenes oldalú, bélelt). De készülnek piknik kosarak fonott, pálcázott, talpas, szögletes, kerek, ovális, bélelt kivitelben. Kedveltek a fonott bútorok: asztal, fotel, szék, valamint a lakás-kiegészítők (lámpaernyők, virágtartók – és állványok, újságtartó, kandalló kosár). A kisebb méretű háztartási eszközök között megtalálhatók a tálcák, italtartók, tároló dobozok, gyümölcstálak, kínáló kosarak, kenyeres kosarak, fűszertartó állvány.

A vessző- és kosárfonás évszázados hagyományként vált részévé a tiszaalpáriak életének. A gondos kézimunka és az ötletgazdag forma- és motívumvilág tette országszerte ismertté. A megyei értéktárba történő felvétele hozzájárul a kézműves hagyományaink megőrzéséhez, továbbéléséhez.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Nemzeti Értéktár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *