RECE CSIPKE

RECE CSIPKE

Ebben az írásomban, ismét egy csipke fajtát mutatok be.

A rece technika hovatartozása nem eldöntött tény, mert sorolhatjuk a hímzéshez, de a csipkékhez is.

Kialakulása

A receháló ősidők óta nélkülözhetetlen halászeszköz, ezzel a hurokvetési technikával készülnek a kézi halászhálók. Az, hogy mikor használták csipke-alapként, nem lehet pontosan tudni. Már az ókori római és görög birodalom korából is ismeretesek aranyszálból készített hajhálók, amelyeket gyöngyökkel díszítettek. Valószínűleg Perzsiából kerül át Európába, és a reneszánsz idején itáliai közvetítéssel hazánkba. A XIII. századtól már rendszeresen alkalmazzák a csomózott hálós alapú rececsipkét egyházi ruhák és oltárterítők díszítésére. A XIX. század második felében már általánosan elterjedt technika volt a paraszti és a polgári lakások textiljeinek, viseleteinek díszítésére, minden bizonnyal a templomokból kerül át a nemességhez, majd a népi használatba.

A rececsipkét Magyarország több területén készítették az idők folyamán, a szakirodalmak leginkább Nógrádot, Gömört, Sárköz környékét, Kisalföld vidékét, Kalotaszeget, Hódmezővásárhelyt említik.

Rececsipke készítésének technikája

Először a recehálót készítik el, ennek kötési módja a halászhálóéhoz nagyon hasonlatos, csak finomabb eszközökkel történik. Ezután a recehálót keretre feszítik, és “beöltik”, hogy a csipke elkészüljön. Ezt “recetűvel” végzik: csomó-, és huroköltéseket, vagy pelenkaöltést alkalmaznak, esetleg ezeket kombinálva, a meghatározott minta szerint. A különböző díszítő öltésekkel, növényi, geometrikus vagy alakos motívumokat hoznak létre.

A recetű acélból készült rudacska, a két végén villaszerűen hasított résszel. Vastagsága és hossza a fonal vastagsága szerint változik. A tű egyik végén a villa alatt egy kis lyuk van, itt fűzik be a fonal végét amit megkötnek, azután a fonalat a villák nyílásaiba csúsztatva, felgöngyölik. A tűre csak annyi fonalat tekernek, hogy a készítendő recelyukon a tűt könnyen át lehessen tolni.

Mivel a technika eredendően szögletes, derékszögű, így a benne lévő minta, motívum ábrázolása megnehezül, mert, íves vagy kerek formáknak csak illúzióját adja ki.

A hagyományos recében a mintázat uralkodó szerkesztési elve a szabályos elrendezés, nem pedig szórt minta. Ez azt jelenti, hogy legalább egy szimmetriatengely jellemzi az adott recehálón lévő díszítményt.

Nemcsak téli időszakban, hanem esténként, jó időben is készítettek recét, a napi munka után saját eszközeiket összeszedve, egy-egy háznál többen találkoztak, s egyszerre recéztek.

A ’80-as évek végére többnyire abbahagyták a recézést, mert a gépi gyorsasággal készült termékekre mutatkozott igény.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Nemzeti Értéktár

*Néprajzi Lexikon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *