PÁKOZDI INGÓKÖVEK

PÁKOZDI INGÓKÖVEK

Budapesttől nem messze, a Velencei-hegységben, Pákozd mellett különös kőalakzatok magasodnak. E furcsa, egymáson egyensúlyozó sziklák “természetellenesen” billegő elhelyezkedésükről kapták nevüket: ingókövek.

A természetvédelmi terület a Duna–Ipoly Nemzeti Park kezelésében álló, 44 hektáros, Pákozd és Sukoró települések közigazgatási területén található.

Az 1951 óta védelem alatt álló, 200–250 méteres tengerszint feletti magasságban húzódó dombos területet Magyarországon egyedülálló földfelszíni alakzatok, az ún. ingókövek elszórt csoportjai tagolják.

Keletkezésükre tudományos és mitikus-misztikus-történelmi magyarázat is létezik. Egy azonban vitathatatlan: az óriási gránitkövek látványa lenyűgözi az arra járót.

Pákozdi-ingókövek nevezetesebb formációi a Sár-hegy (226 m) keleti oldalában emelkedő Gomba-kő és Kis-Cipó, valamint az ettől északra, a Pogány-kő (241 m), Oroszlán-szikla, Kocka-kő és Pandúr-kő.

A Pákozdi-ingókövek a település felől több, kerékpárral is járható turistaúton megközelíthetőek, emellett az ingóköveket az 1994-ben létesített Gránit földtani tanösvény is összeköti. A Pogány-kő csúcsát képező ingóköveken cirill betűs feliratok, „graffitik” emlékeztetnek arra az 1991 előtti időszakra, amikor a területen a Magyarországon állomásozó szovjet hadsereg egyik gyakorlótere helyezkedett el.

Kialakulása

A Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, s a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél felszín alakító munkája hordta ki a törmeléket és a mállási anyagot. Napjainkra a környezetükből kiemelkedő, lekerekített élű, egymásra tornyozódó sziklacsoportok formájában bukkannak a felszínre. Némelyikük festői, esetenként bizarr formációt alkotva olyanok mintha a bizonytalan egyensúlyi helyzetű sziklákat emberkéz hányta volna egymásra.

Az erózió által erőteljesebben megmunkált, gömbölyded alakú sziklákat a helyi népnyelv gyapjúzsákok néven emlegette.

szerk: Cseke Ibolya

Forrás:

*velenceito.info

*Duna–Ipoly Nemzeti Park honlapja

*Gímes Endre, Észak-Dunántúl, Budapest, Panoráma, 1980

*utazzithon. hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *