Szüreti felvonulás Mányon (képriport)

Szüreti felvonulás Mányon (képriport)

Fejér megye legészakibb pontján, a Zsámbéki-medencében Bicske, Zsámbék és Szomor között fekszik a 2300 lakosú település.

Mány és környéke már az ókorban is lakott hely volt, területén a múlt század közepén római kori, kelta-eraviszkusz temetőt tártak fel.

Nevét az oklevelek már 1082-ben említik, ekkor Mán alakban van írva. A település nevét az idők folyamán Nagy-, Kis-Mány, Puszta-Mány -ként is írták.

1249-ben királyi birtok volt, ahol 17 királyi nép lakott, akik közül 6 “boradó” volt, fejenként évi 50 korsó bor szolgáltatással. A fenti adatokból kitűnik, hogy a településen és környékén már az 1200-as évek elején kiterjedt szőlőművelés, bortermelés folyhatott. Örsön élt a királyi bortermelőkön kívül a fennmaradt oklevelek alapján 7 udvarnok, és négy fő, aki a királyi udvar gazdaságának tartozott abrakot adni.

Mány a török időkben elpusztult, a szomszédos Őrs-sel együtt ez utóbbi a mai Mány határába olvadt. Az 1700-as évek közepén német telepesek népesítették újra a települést.

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 89,4%-a magyarnak és 13% németnek mondta magát, a kettős identitások miatt nagyobb a végösszeg 100%-nál.

Mány ugyan jelenleg nem tartozik sem az etyeki, sem a budai (Nyakas) borvidékhez, de a szőlőtermesztés hét évszázados hagyományát szigorúan őrzi. Minden év októberének közepén tartják az egész falut megmozgató szüreti felvonulást és este a Kultúrházban a szüreti bált.

A felvonulás általában a Községháza előtt kezdődik és különböző stációi vannak a falu főbb útjain. Itt a hegybíró megállítja a menetet és kihirdeti, hogy az esti mulatságra szeretettel meghívja a község tisztelt lakosságát.

A menetet a helyi hagyományőrző Lovasklub tagjai nyitják meg, főként huszár egyenruhába öltözve. Őket követik a szépen feldíszített lovaskocsik, rajtuk többek között a mányi fúvószenekar, amely 1996-ban alakult a mányi és Fejér megyei sváb népzenei hagyományok megőrzése, ápolása céljából. Gyermekzenekarként és Ifjúsági Fúvószenekarként számos hazai koncert mellett Németországi felkéréseknek is eleget tettek.

A felvonulás a különböző megálló és kínálópontokon a magyar és német néptánc hagyományait őrző táncbemutatókkal és a mányi Mazsorettek bemutatójával folytatódik. Utóbbiak 2017-ben a Látványtánc Európa Bajnokságon ezüstérmet szereztek.

Az idei, mintegy öt órás felvonulás nemcsak a község,de a környező települések lakóinak az érdeklődése mellett zajlott.

írta és szerkesztette: Pester Béla

forrás:

Mány község honlapja

Mányi Mazsorettek (Bicskei Szó)

Mányi Lovas Egyesület

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *