Schwarz Dávid, a kormányozható léghajó feltalálója

Schwarz Dávid, a kormányozható léghajó feltalálója.

1850. december 7-én született Keszthelyen Schwarz Dávid. Alig volt kétéves, amikor árvaságra jutott, ezért csak az elemi iskolát tudta elvégezni, és már gyerekként munkát kellett vállalnia. Először kereskedőtanonc volt szülővárosában, majd Zágrábban lett fakereskedő. Az erdészetnél dolgozott, amikor 1880-ban feleségül vette egy jómódú zágrábi fakereskedő lányát.

Ezután kezdett el foglalkozni a kormányozható léghajó építésének gondolatával.

Léghajóját, a gumival impregnált ballonszövetnél jóval ellenállóbb anyagból, vékony alumíniumlemezből akarta felépíteni. Terveit Bécsben bemutatta az Osztrák–Magyar Monarchia hadügy-miniszterének, ott azonban nem kapott támogatást. Ezután két évig Szentpéterváron dolgozott léghajóján, de amikor a felszállásra kitűzött határidő eredmény nélkül lejárt, a kincstár beszüntette a támogatását.

Oroszországból Berlinbe ment, itt ismerkedett meg Carl Berggel, egy alumíniumfeldolgozó üzem tulajdonosával, akit sikerült meggyőznie tervei kivitelezhetőségéről, és aki a későbbiekben egyrészt anyagilag, másrészt műszakilag támogatta a léghajó megvalósítását. Az alumínium ugyanis akkoriban még új anyag volt, viszont Carl Berg rendelkezett már tapasztalatokkal ezen új anyag feldolgozását illetően. 1895-től a Berlin melletti Tempelhofer Felden együtt dolgoztak az alumíniumból készült, rácsszerkezetű léghajó megvalósításán.

1896 nyarára a léghajó készen állt a próbarepülésre. Szeptember 29-ére tűzték ki a nyilvános próbarepülés dátumát, melyre a német uralkodót is meghívták, aki azonban nem tudott ott lenni. A repülést október 9-ére halasztották, ez azonban már a nyilvánosság kizárásával történt. A próbarepülés felemás eredményt hozott, mivel a léghajó megtöltéséhez a csak gyenge minőségű gáz állt rendelkezésükre, s a rossz minőségű hidrogénnek nem volt kellő felhajtóereje. A tesztek azonban bebizonyították, hogy a hajó működőképes és irányítható. A következő felszállást 1897 januárjára tervezték, azonban a feltaláló ezt már nem érte meg: 1897. január 13-án Bécsben szívelégtelenség következtében meghalt.

Schwarz halála után özvegye, Melanie vitte tovább Schwarz munkáját, annak érdekében, hogy egy valódi próbarepülés bebizonyítsa a léghajó használhatóságát. 1897. november 3-án történt meg az első tényleges felszállás, melynek szemtanúja volt Ferdinand von Zeppelin gróf is. Habár a repülés során 460 méteres magasságban az egyik propeller leállt, és a léghajó a földet érésnél emiatt komolyan megsérült, Schwarz léghajójáról a szakértők megállapították, „elgondolása bizonyítja, hogy megtalálták a fémből készült léghajó készítésének és kormányzásának módját”.

Halála után egy évvel Zeppelin az özvegytől megvásárolta a találmányt, aki ezen léghajók révén vált világszerte ismertté, míg Schwarz neve lényegében feledésbe merült.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás: webnode.hu/…/schwarz-david-a-kormanyozhato-leghajo-feltala…/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *