MARY CASSATT

MARY CASSATT

Mary Stevenson Cassatt (1844– 1926) impresszionista amerikai festő és grafikus. Élete jelentős részét Párizsban töltötte, eleinte Edgar Degas pártfogoltjaként, később maga is jelentős impresszionista festővé vált.

Tizenöt évesen beiratkozott a Pennsylvaniai Szépművészeti Akadémiára, bár szülei ezt nem nézték jó szemmel. Itt nagy hatást gyakorolt rá a feminizmus és évfolyamtársai bohém életvitele is. Tanulmányait az amerikai polgárháború alatt is folytatta, de az iskolában számos hátrányos megkülönböztetéssel kellett megbirkóznia. A hallgatóknak mindössze 20%-a volt nő, nem festhettek élő modellről sem és erős kasztrendszer élt az iskola falain belül.

Az impresszionistákhoz Degas hívására csatlakozott, 1879-ben tizenegy képpel vett részt a Salonban rendezett kiállításon, amelyeken olyan művészek között állított ki, mint Renoir, Sisley, Manet és Cézanne. Cassatt képeit a korai kritika “túl világosnak” ítélte, és a pasztell színekkel sem barátkoztak meg könnyedén. Azonban amikor barátnője, Louisine Elder hozzáment Harry Havemeyerhez, a jómódú pár elkezdte gyűjteni az impresszionisták képeit. Ennek is köszönhető a Metropolitan Művészeti Múzeum impresszionista tárlatának gazdagsága.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *