FORT BOYARD

FORT BOYARD ERŐD

Fort Boyard egy erőd, Franciaország nyugati partjánál a Aix és Oléron szigetei között, a Pertuis d’Antioche szorosban.

80 méter hosszú, 40 méter széles építmény falai 20 méter magasak. Építésének XIV. Lajos utasítására kezdték volna 1661-ben.
Vauban márki, hadmérnök tábornagy a következőt mondta: „Uram, könnyebb volna a Holdba harapni, mint ilyen helyen, ilyen erődöt építeni.”

Az erőd szerkezetének építése Napóleon alatt kezdődött el 1801-ben, azzal a céllal, hogy védjék a partot (különösen Rochefort fegyvertárát) az idegen (különösen a brit) haditengerészettől.
Abban az időben az ágyúknak kisebb volt a hatótávolsága és Oléron és Aix szigetei között túl messze vannak egymástól, hogy onnan tartóztassák fel a behatoló ellenséges hajókat.

Műszaki nehézségek miatt (kőblokkokat kellett leereszteni a homokos tengeri ágyba apály idején, de a puha talajban a kövek már saját súlyuk miatt is megsüllyedtek) az építkezést 1809-ben felfüggesztették és csak 1837-ben folytatták. Befejezésekor, 1857-ben az erődítmény 250 ember számára biztosított elegendő helyet.

Fort Boyard későbbi sorsa

Az építmény elkészülésének idején az ágyúk már nagymértékben fejlődtek, s így feleslegessé tették az erődöt. 1871-től egy ideig börtönként használták, majd végleg elhagyták. Az erőd állaga idővel leromlott, falai omlásnak indultak.
1961-ben a város vezetése eladta az erődöt Charente-Maritime megyének. Hat évvel később, 1967-ben az erőd maradványai között forgatták Kalandorok („Les Aventuriers”) című francia filmet.

A romos állapotú erődöt 1988-ban egy televíziós műsor („Fort Boyard”) helyszínéül választották. Bevezették a villanyt és felújították az égész épületszerkezetet. A felújítási munkálatok 1989-ben fejeződtek be. A show felvételeit 1990-ben kezdték meg.

Írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *