A POKOL KAPUJA

A POKOL KAPUJA

A lángoló katlan Darvaza falu közelében, Türkmenisztán középső részén, a fővárostól, Asgabattól 60 kilométerre északra, egy igen nehezen megközelíthető területen található. Azonban annyira látványos jelenség, hogy a nehézségek ellenére is több százan keresik fel évente, hogy gyönyörködjenek benne.

Türkmenisztánban a Karakum-sivatagban lángoló kráter nem természetes képződmény, hanem földgáz feltárás során bekövetkezett baleset miatt jött létre. Darvaza közelében a geológusok egy hatalmas földgázmezőre bukkantak, ahol 1971-ben szovjet geológusok egy földgázzal teli barlangot tártak fel. A fúrótorony alatt beomlott a föld, és a helyén egy körülbelül 70 méter átmérőjű és 20 méter mély kráter maradt. Rövid tanakodás után a helyszínen lévő kutatók úgy döntöttek, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha begyújtják a metánt, ami – legalábbis akkor még így gondolták – szépen ellobban, aztán néhány hét múlva lehet is folytatni a kísérleti fúrást. A földgáz, azonban még mindig, közel 50 éve ég. Az izzó kráter a Pokol kapuja elnevezést kapta. A kráterből felfelé áramló hőség a peremről csak nagyon rövid ideig elviselhető, de valamennyire érthető, miért vállalják sokan ezt a kellemetlenséget.

A földgáz elégetése biztonságosabb és környezet barátabb, mint a szabadon engedése (leszámítva a befogását), ugyanis a földgáz fő alkotó eleme, a metán, erősen üvegházhatású gáz. A metán globális felmelegedési potenciálja sokkal magasabb, mint az elégetése során keletkező szén-dioxidé.

2010 áprilisában az ország elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow meglátogatta a helyszínt, és azt nyilatkozta, hogy Türkmenisztán földgáz kitermelésének megháromszorozását tervezi az elkövetkező 20 évben. Elrendelte a lyuk betemetését, illetve utasította a helyi hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a környező földgáz-lelőhelyek fejlődésére gyakorolt hatása csökkenjen. Ennek ellentmond, hogy a hely népszerű turistacélpont napjainkban is, és nincs nyoma a tűz kioltására vagy betemetésére utaló tevékenységnek.

A lángoló krátertől nem messze még két további kráter is található, amelyek hasonló módon keletkeztek, azonban az ezeket kitöltő gáz nyomása jóval alacsonyabb. Ezek egyikét szürke sár tölti ki, míg a másikban egy apró tó foglal helyet.

írta és szerkesztette: Haulik Beatrx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *