KOTÁSZ KÁROLY

KOTÁSZ KÁROLY

Budapest, 1872-1941, Budapest
Kotász Károly az ötgyermekes, evangélikus vallású Kotász József kalaposmester és Demeter Karolina fiaként született Pesten, ahonnan szülei egyéves korában Rákoskeresztúrra költöztek.
Festő, grafikus. A budapesti Iparművészeti Iskolában Morelli Gusztávnál tanult, majd a müncheni akadémiát és a párizsi Julian Akadémiát látogatta. 1906-11 között a fővárosi Verő-féle leánynevelő intézetben iparművészetet és rajzot tanított. 1921-ben és 1924-ben a Nemzeti Szalonban, 1925-ben pedig az Ernst Múzeumban mutatta be alkotásait. Művei szerepeltek 1927-ben Bécsben, 1928-ban Berlinben és Londonban, 1929-ben Párizsban, 1930-ban Rómában és Münchenben, 1933-ban ismét az Ernst Múzeumban.
A Neue Wiener Abendblatt kritikusa 1927-ben így ír róla: „Kotász vérbeli kolorista. De nem azok közül, akik örülnek a szín pompájának, mert az ő palettája nem ujjong, hanem sóhajt és nyög, a melankólia rezzen át rajta. Az ő csattanó pirosa nem a győzelem ujjongása, hanem fájdalomkiáltás és a ő nehéz kékje a panasz jajkiáltása, szürkéi és barnái egy gyötrődő lélek vajúdó vallomásai.”
Néhány alkotása a Magyar Nemzeti Galériában található.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *