HABSBURGOK ELVESZETT GYÉMÁNTJA

HABSBURGOK ELVESZETT GYÉMÁNTJA

Az Indiából származó, 133 karátos, sárgás színű gyémántról azt mondják: Merész Károly, Burgundia uralkodója több csatában viselte, aztán egyszer menekülés közben elveszítette. Hogy, hogy nem, a francia uralkodóházhoz került a kincs; állítólag a szerencsétlen sorsú Marie Antoinette az esküvőjén és a kivégzésén is viselte, amit azért elég nehéz elképzelni. Mint ahogy az sem valószínű, hogy a kő aztán Robespierre-hez kerüljön (akit szintén lenyakaztak). Az viszont biztos, hogy a gyémánt végül a Habsburgok kezére jutott: Rudolf trónörökös a szeretőjének, Vetsera Máriának akarta ajándékozni, de a bárónő nem fogadta el. Így végül Rudolf az édesanyjának, Sissinek, azaz Erzsébet királynénak adta az ékszert, aki tragikus haláláig állandóan viselte. (Erzsébetet 1898 őszén Genfben gyilkolta meg egy anarchista merénylő.) A kő aztán Ferenc Ferdinánd trónörökös feleségének, Zsófia főhercegasszonynak a tulajdona lett; állítólag akkor is hordta, amikor Szarajevóban megölték. Az ékszer Zita királynőre, az utolsó Habsburg uralkodó, IV. Károly feleségére szállt.
Az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlásának végnapjaiban, 1918 novemberében, amikor IV. Károly az utolsó ausztriai császár és magyar király, az ekartsaui nyilatkozattal lemondott a trónról, a rendkívül értékes drágakő még a család birtokában volt.

A firenzei gyémánt rejtélyes útja Svájcba

A Monarchia összeomlása után megalakult osztrák szociáldemokrata kormány nem csak hogy megfosztotta őket hatalmuktól és minden vagyonuktól, hanem a Habsburg-ház tagjait „örökre” száműzte Ausztriából. Nem véletlen, hogy Károly és Zita a család jövőjének bizonytalansága miatt a könnyen mobilizálható kisebb ingóságaikból, elsősorban az ékszereikből igyekeztek minél többet biztonságba helyezni, még mielőtt ezeket is elkoboznák tőlük.

Gordon Brook-Shepherd angol történész Habsburg Ottóról írt, és 2007-ben megjelent eredeti forrásokon alapuló könyve szerint, a család a firenzei gyémántot egy svájci trezorban kívánta elhelyezni.
Az ügylet lebonyolításával dr. Bruno Steiner bécsi ügyvédet bízták meg.
Ez az utolsó biztos információ a különleges értéket képviselő drágakőről.

Bruno Steinert 1924-ben bűnvádi eljárás alá vonták, csalás gyanúja miatt. A hosszadalmas perben a bíróság végül bizonyítottság hiányában felmentette az ügyvédet, ám, hogy mi lett a firenzei gyémánt sorsa, arra soha nem derült fény, a becses drágakő mindörökre eltűnt.
.
szerkesztette: Cseke Ibolya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *