A MEDVEHAGYMA (Allium ursinum)

A MEDVEHAGYMA (Allium ursinum)

A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma melyet a népnyelv sásihagymának, poszhagymának is nevez.

A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagyma illatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől a szagtói kapta a vadfokhagyma nevet is, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.

A medvehagyma 15-25 cm magas évelőnövény. Levelei élénkzöldek, fényesek, hosszú nyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis fehér liliomvirágok helyezkednek el, melyet két levél között találunk. Április-májusban virágzik. A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, még a virágzás előtt.

Felhasználása

Hatalmas gyógyerő szunnyad a medvehagymában. Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, ezért a medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. A nép azt tartja, hogy a téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. Különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. A medvehagyma fogyasztása enyhíti a szívzavarokat és álmatlanságot. A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen ,dicsérte ezt a növényt; “Az egész testet megtisztítja, kihajt a belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat.

Gyűjtése..

A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött. A szigorúan védett területeken azonban egyáltalán nem szedhetjük. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit. A vele együtt megjelenő, ritka és védelemre szoruló turbánliliom vagy a salamonpecsét nem károsulhat. A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető. A hagymáját feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki! Ha már virágzik, ne szedjük!

Figyelmetlen szem összekeverheti a súlyosan mérgező gyöngyvirággal, de a medvehagymát azonnal leleplezi az erős fokhagyma illata, ennek ellenére volt már halált okozó mérgezés a két növény összetévesztéséből. Aki nagyon óvatos és szeretne biztosra menni inkább piacon vásárolja meg!

A mecseki medvehagymás területen évente Medvehagyma Fesztivált rendeznek az orfűi tájházban.

Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is.

Néhány medvehagymás recept….

Medvehagymaleves: 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 liter víz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére. * Medvehagyma-főzelék: A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

Medvehagymamártás: Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.

Medvehagyma-saláta: Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.

Medvehagyma-saláta II. : Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.

Medvehagymás pizza: 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.

Medvehagymás szendvics: Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:

*http://medvehagyma.net
*https://tudatosvasarlo.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *