PABLO PICASSO STÍLUSFEJLŐDÉSE ÖNARCKÉPEIN KERESZTÜL

PABLO PICASSO STÍLUSFEJLŐDÉSE ÖNARCKÉPEIN KERESZTÜL

Picasso a párizsi iskola kiemelkedő képviselője, a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője.
A kis újszülött, akinek érkezését az egész család várta, semmi életjelet nem adott. Így a bába halva születettnek nyilvánította. Az orvos nagybácsi Salvador Ruiz, a pici élettelen teste fölé hajolt és szivarjából füstkarikákat fújt az orrába és megtörtént a csoda: a kis jövevény grimaszolni kezdett, és éktelen bömböléssel nyitogatta hatalmas szemeit. Azonnal rá is aggatták az összes szentet, aki megvédheti minden bajtól, így kapta az igen impozáns, Pablo Diego José Francisco de Paulo Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Crispin Crispiano Santíssima Trinidad Ruiz y Picasso nevet.
Édesanyja az első pillanattól sziklaszilárdan hitt abban, hogy bármit fog csinálni a fia, abban ő lesz a legjobb, annak ellenére, hogy az iskolában a legalapvetőbb tanulmányok is nehézséget okoztak Pablonak.
A kisfiú rajzolt már mielőtt beszélni kezdett. Picasso gyerekkori barátja, majd későbbi titkára, Jaime Sabartes elmondása szerint egy összeadás feladatot így képzelt el: a galamb szeme olyan kerek, mint egy nulla, a nulla alatt egy hatos látható, és az alatt egy hármas. Két szeme és két szárnya van. A két lába az asztalon áll, ami a lezáró vonal, és alatta az eredmény.
Sosem foglalkozott azzal, hogy mit nem tud, csak azzal törődött, amiben kiemelkedő voltés ezen az úton öntudatosan, magabiztosan járt.

One Reply to “PABLO PICASSO STÍLUSFEJLŐDÉSE ÖNARCKÉPEIN KERESZTÜL”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *