DÖMÖTÖR GIZELLA

DÖMÖTÖR GIZELLA

Dömötör Gizella egy kereskedőcsalád gyermekeként született Budapesten. Az 1910-es években a női emancipáció elszánt képviselőjévé vált. Emellett szokatlan határozottsággal állt ki a művészpálya mellett. A budapesti Képzőművészeti Főiskola diákjaként Mund Hugóval együtt, ő is Nagybányán töltötte nyarait. Ezen a művésztelepen ismerték meg egymást 1914-ben. A tipikus nagybányai motívumok mindkét festő képein számtalanszor szerepelnek. Míg Dömötör képein a bravúros szín- és fénykezelés a szembeötlő, addig Mund inkább a motívumok plasztikus megformálására figyel oda. Gizella 1915-től Pesten dolgozott tovább. 1916-ban két rajzzal szerepelt a Nemzeti Szalon kiállításán. A Csendélet és az Akt felkeltette a magyar avantgárd vezető egyéniségének, Kassák Lajosnak az érdeklődését. Így történhetett meg, hogy Dömötör Gizella két rajza is megjelent a Kassák által szerkesztett folyóirat “Ma” lapjain 1917-ben.
Cézanne és a modern francia művészek hatása mindkettejük művészetében tetten érhető. Ez leginkább az 1910-es években festett aktokon és csendéleteken figyelhető meg. A “Keresők” példáját követve ők is feldolgozták a 19. századi szimbolistáktól átvett árkádiai motívumokat. Az 1920-as években egy kisebb váltás következett be Dömötör Gizella életművében. A korai kubista alkotások helyét egy misztikusabb és expresszívebb szemléletmód vette át.
A gazdasági és politikai helyzet fokozatos romlása miatt a Mund házaspár az emigráció mellett döntött. 1931-ben telepedtek le Argentínában. Az avantgárd törekvések éppen ekkora érték el Dél-Amerikát. Mund és Dömötör nem csatlakozott egyetlen argentin művészcsoporthoz sem. Ettől eltekintve Gizella többször is részt vett a brit művészek szervezetének kiállításain. Annak ellenére, hogy hű maradt korábbi stílusához, fokozatosan néhány helyi elemet is beépített művészetébe. Az indián bennszülöttek, pásztorok, pampák, a hirtelen megnőtt metropolisz munkásai és más argentin sajátosságok ennél sokkal gyakrabban jelentek meg férjének képein.
Életük utolsó szakaszában, egyre inkább elvonultak a világtól. Fokozottan absztrakt műveiket leginkább önmaguknak festették. Utolsó képeiket a zene ihlette. Mund Hugó 1961 őszén halt meg. Gizella 1974-ben abbahagyta festést. Ő 1984-ben halt meg Buenos Airesben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *