A VILÁG 7 TERMÉSZETI CSODÁJA

A VILÁG 7 TERMÉSZETI CSODÁJA

A világ 222 országából 440 jelöltet neveztek be a természeti csodák versenyébe, ezek közül egy szakértői bizottság döntése alapján 2009. júliusában 28 helyszín maradt a listán. A versenyben maradt természeti csodákra több mint két éven át lehetett szavazni. Az eredményhirdetésére 2011. 11. 11-én 11 óra 11 perc 11 másodperckor került sor.
Íme a világ 7 természeti csodája:

AMAZÓNIA ESŐERDEJE
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Amazónia a Föld legnagyobb alföldje, 2 millió km² – fél Európányi terület – melyen a világ legbővizűbb folyója kanyarog keresztül és a legnagyobb egybefüggő erdős területet foglalja magába. Az Amazonas-medencéhez tartoznak Brazília, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területei.
Amazonas-medencének azt az óriási trópusi esőerdővel borított mélyföldét nevezik, amely Dél-Amerika északi részén helyezkedik el. Itt kanyarog, 6296 km hosszan a Föld legbővizűbb folyója az Amazonas.
Úgy tartják, hogy a felszíni édesvizek 20 százaléka az Amazonas-medencében található. A folyó évszaktól függően 100-200 ezer köbméter vizet szállít másodpercenként az Atlanti-óceánba. Vízhozamát csaknem 15 ezer mellékfolyója erősíti.
Amazónia klímája a tropikustól a szubtrópusiig terjed, ennek az a következménye, hogy itt szinte minden nap bőséges csapadék esik. A növényvilág gazdagságát is a sokfelől érkező anyagok táplálják, így a Szahara sivatagból ásványi anyagban gazdag homok is, ami a szelek szárnyán érkezik. Az évi középhőmérséklet 25-27 °C, de az erdőségekben többnyire forró és párás a levegő, a nappali átlaghőmérséklet 33 °C, az éjszakai 23 °C körül van. A párás, meleg idő, és a csapadék kedvez a növényeknek, itt található a világ legnagyobb őserdeje. A növényvilág páratlanul gazdag és hihetetlenül szép, becslések szerint négyzetkilométerenként 75 ezer különböző fafajta, és 150 ezer magasabb növény él itt.
Amazónia mindemellett állatvilágának változatosságáról is híres. Az esőerdőben levő fajok számát csak megbecsülni lehet, mivel az erdő nagy része máig ismeretlen a felfedezők előtt. Egyes források 5-10 millióra becsülik az itt fellelhető fajok számát. Eddig 750 ezer rovarfajt, 40 ezer gerincest, 360 ezer mikróéletformát és 378 hüllőt jegyeztek fel. Az őserdő további 2500 halfajnak és 1600 madárfajnak is otthont ad . Az Amazonas vízrendszerében élő leghírhedtebb hal kétségkívül a vörös piránha, amely nagy rajokban vadászik és pengeéles fogaival pillanatok alatt képesek csontig lerágni a húst egy nagyobb testű emlősről is. Az erdő belsejében a fák felső ágain majmok, lajhárok, kolibrik, hatalmas pillangók és denevérek rejtőznek, míg a szárazföldön élő állatok közül meg kell említeni a jaguárt, tapírt, vízidisznót és tatut.
Az átlagos utazó által alig megközelíthető területen mégis megvetette lábát az ember. Az Amazonas-medence területén megközelítőleg 22 millióan élnek, őslakos indiánok és betelepült telepesek egyaránt. Az amazóniai indiánok népessége napjainkra 100 ezer körülire csökkent, de még így is 150 különböző nyelvet beszélő törzsük van, s ezek nagy része Brazíliában a Nemzeti Indián Alapítvány védelme alatt áll. Bármennyire is varázslatos, meghökkentően vad és ugyanakkor csodálatos ez a táj, az ember sajnos itt is letette kézjegyét: a dzsungelről készített műholdas felvételek szerint A Föld tüdejének 47 százalékán már kiirtották az erdőt. Az ipari tevékenység, a fakitermelés és a mezőgazdasági célú erdőirtás, égetés az őserdők eltűnésének legjelentősebb oka. Ezek okán nem csak az élővilág került veszélybe, hanem a lecsupaszított területeken a talajerózió is felgyorsult és így egyre nagyobb károkat okoznak az időjárási jelenségek is.

HA LONG-ÖBÖL
~~~~~~~~~~~~~
Vietnám és most már hivatalosan is a világ egyik legszebb természeti látványossága a Ha Long-öböl, vietnami nyelven: Vịnh Hạ Long. A név jelentése: „az alámerülő sárkány öble”. A Vietnami-öböl ezen részén mintegy 3000 sziget és 1969 mészkőszikla emelkedik ki a vízből, ezek nagy része több száz méter magas, lakatlan szirt és sziget.
Keletkezését a tudósok mintegy 500 millió évvel ezelőttire datálják.
A mészkőkúpok átlagos tengerszint feletti magassága 50–200 méter, s ezzel földünk legnagyobb tengeri karsztképződménye.
Az árapály váltakozása, az időjárás, a szél és a víz üregeket és barlangokat alakítottak ki a kőzetben, amelyeknek egy része csak apálykor látogatható.
A hatalmas trópusi kúpkarsztokat különleges növényzet borítja, a nagyobbakon sűrű dzsungel található.
Egyes barlangokban és üregekben különös alakú álló- és függő cseppkövek vannak.
A legnagyobb sziget a 354 km² alapterületű, 330 méter magas Cát Bà sziget, ahol kb. 12 000 szigetlakó él főként halászatból, osztrigatenyésztésből és a turizmusból.
A franciák és az amerikaiak elleni háborúban néhány szigetet és barlangot utánpótlás-raktárrá építettek ki, illetve menekültek és betegek számára alakítottak ki táborhelyeket: Cát Bà egyik barlangjában 300 férőhelyes kórház működött. Az öbölben olyan sűrűn helyezkednek el a szigetek, hogy a kis vietnami halászhajók, a dzsunkák is csak óvatos manőverezéssel haladhatnak el közöttük. Az öböl vize – éppen a számtalan szírt hatására – nyugodt, viharos hullámverés nem jellemző rá. Mégis opálos és áttetszősége általában csak 5-6 méter. A szirtek mellett, ahol sekélyebb a víz, áttetszik az alzatot borító fehér korallhomok. Szerencsére mind az öböl tengeri állatai, mind a vízből kiemelkedő, kúpos szirtek teljes védelmet élveznek annak köszönhetően, hogy a Ha Long-öböl 1994 óta az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listáján szerepel.

IGUAZÚ – VÍZESÉS
~~~~~~~~~~~~~~~~
Argentína és Brazília határán található a Föld egyik legcsodálatosabb és leggrandiózusabb természeti képződménye, az Iguazú-vízesés az Iguazú Nemzeti Park területén, az Iguazú folyón, 2,7 kilométer szélességben húzódik. Ezen a szakaszon 270 különálló zuhogó és kisebb vízesés alkotja a vízesést, aminek magassága átlagosan 60 méter, míg a legmagasabb 82 méter. Utóbbi az Union zuhatag, ahol a víz az U-alakú Ördögtorok-szakadékba zuhan. A 150 méter széles és 700 méter hosszú szakadékot a folyó egy geológiai törésvonal mentén vájta ki az évmilliók során. A vízesést az őslakos indiánok legendája szerint Mboi isten hozta létre, amikor beleszeretett egy törzsfőnök lányába, aki azonban nem viszonozta az érzéseit. A lány igazi szerelmével menekülni kényszerült az isten haragja elől, aki sziklákat emelt ki a földből, hogy a szerelmespár a végzetébe zuhanjon a folyó vízesésein.
A nagyobb részt Argentína területén lévő zuhatag ereje félelmetes, másodpercenként 1746 köbméter, ami 6 olimpiai úszómedence megtöltésére lenne elegendő. Ez a hatalmas mennyiségű víz természetesen hatalmas robajjal zúdul a mélybe, hangját 24 km-es távolságból is hallani lehet. A rettenthetetlen víztömeg erejét egészen közelről és madártávlatból is megnézhetik a turisták. A vízesés fölé épített 800 méter hosszú deszkasétányról letekinthetnek a mélységbe, helikopteres sétarepülésen pedig belátható az egész vízesés. A bátrabbak alulról is megnézhetik ezt a csodát, ha hajóra szállva közelítik meg a zuhatagot. Az biztos, hogy ember nem marad szárazon az Iguazú közelében, ahol folyamatosan enyhe zápor hull a látogatókra. Így aztán nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor egy csepp víz sem volt a folyóban, pedig így igaz, 1934-ben és 1978-ban is előfordult, hogy május-júniusban egy csepp víz sem esett a vízesésben.

CSZEDZSU – SZIGET (JEJU – SZIGET)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dél-Korea legnagyobb szigete. A Koreai-félsziget déli partjától 60 km-re délre található. Nagyjából ellipszis alakú; hossza kelet-nyugati irányban 70 km, szélessége kb. 30 km, területe 1848 km². Vulkanikus eredetű; itt található az ország legmagasabb pontja, az 1950 m magas Halla-hegy.
Az egykoron a tengerből kiemelkedő szigetet az „istenek szigetének” is nevezik a változatos formavilágú vulkáni kőzetei, a páratlanul szép vízesése, a türkizkék tengervize és finom homokos tengerpartjai okán. Mindezeken túl a zöldellő dombok, az erdők és a partok is vonzzák a turistákat, akik a világ többi részétől elszigetelt kis csodát tekintik meg.
A látnivalók közül elsőként kell említenünk a Halla hegyet, ami önmagában véve is egy ökológiai kincs. A sziget középső részén emelkedő hegy mintegy 1.800 növény-, 1.200 állat- és 3.300 rovarfajnak ad otthont. A kialudt tűzhányó tetején, a kráterben a Baeknok tó foglal helyet számos érdekes szikla és vízesés ölelésében. A mintegy 360, úgynevezett parazitavulkán alkotta, egyedülálló és titokzatos táj 1970 óta védett terület és egyben értékes kutatási hely is.
Seongsan Ilchulbong vulkáni kúp az egyike az előbb említett parazitavulkánoknak. A 182 méter magas csúcs tetején egy 600 méter átmérőjű és 90 méter magas kráter található, amit korona szerűen 99 éles szikla vesz körül.
A hegyek után a lávabarlang rendszert is érdemes megnézni. Az öt barlang különlegessége, hogy a tetejük és a padlójuk is színes, ezért egyedülállóak a maguk nemében. 100-300 ezer évvel ezelőtt keletkezett barlangok az UNESCO világörökség részét képezik. A legnagyobb közülük a Manjanggul, ami 7416 méter hosszú és a legismertebb barlangok egyike a világon, míg a Bendwigul- i pedig a legösszetettebb formációjú, struktúrájú labirintus rendszere.
A barlangokat elhagyva, a partra érve is rácsodálkozik az ember a természet csodáira, Csedzsu városától nem messze ugyanis a sötétszürke és a sárga homok keveredik, nem mindennapi látványt keltve. Nem sokkal odébb már fehér a homok, s még odébb a fekete a fehér és a szürke szemcsék váltják egymást, amelyek a felkelő és a lemenő nap fényében feledhetetlen élményt nyújtanak. A sziget kihagyhatatlan látványossága a lélegzetelállító, háromlépcsős vízesés a Jeongbang és az “Isten tava” tó (Cheonjiyeon), amelybe elsőként 22 méter magasból zuhog alá a vízfolyam. Onnan 30 méter magasból második, majd harmadik vízesésként újra alázúdul az áradat.

KOMODÓI NEMZETI PARK
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A Komodo Nemzeti Park Indonéziában található, területe 219 322 hektár. Nevét a Föld legnagyobb hüllőjéről, az itt élő komodói varánuszról kapta. Ők a Komodo Nemzeti Park igazi nagyágyúi, a jövőben ragadt múltbéli szörnyetegek, a sárkánygyíkok…
A nemzeti parkot három kis sziget alkotja: Komodo, Rinja és Padar.
Komodo-szigete mindössze 35 km hosszú és 5-15 km széles, tengerpartját meredek szirtek tagolják, míg a part mentén gyakoriak a korall- és sziklazátonyok. A szigeten monszunerdők, szavannák és kisebb hegyvonulatok váltják egymást. Rinja hasonló természeti adottságokkal rendelkezik, de még kisebb kiterjedésű. Keskeny csatorna választja el a szomszédos, jóval nagyobb Padar-szigettől. Utóbbi rezervátumait is a nemzeti parkhoz csatolták, mivel ott több ritka varánuszfaj található.
Ausztrália és Ázsia élővilága között valahol itt húzódik a határvonal, a két kontinens faunájának és flórájának a keveredése figyelhető meg. A vizekben bálnák, delfinek, teknősök élnek, míg a parton rengeteg ritka madárfaj fészkel. Hét szárazföldi emlősfajt, 72 madárfajt, számtalan gerinctelen állatot, köztük óriáspókokat tartanak nyilván. Egyedülálló a Flores-tenger csodálatos állatvilága is, amely a parkot övező korallzátonyok környékén a leggazdagabb. A leghíresebb-hírhedtebb állatai a szigeteknek mégis a komodói varánuszok. Sokáig nem is sejtették létezésüket, a nyugati világ csak 1910 után értesült ezekről a 3-4 méter hosszúra is megnövő, akár 140 kilogrammot is elérő sárkányokról. Csak a két nagyobb földdarabon élnek, mintegy háromezres egyedszámmal, és a helyiek máig vigyázzák őket.
A legenda szerint ugyanis a misztikus sárkány hercegnő megházasodott Empu Najo-val és ikreknek adott életet. Az emberfiú neve Gerong lett, a lány bébi sárkányt pedig Orah-nak nevezték el. Amikor Gerong felnőtt, vadászott a szigetek erdeiben és találkozott Orah-val, de nem ismerték meg egymást. A fiú ráfogta fegyverét a sárkányra, de anyjuk azonnal leleplezte a titkot: „Ne öld meg őt, hiszen a testvéred!” Ezután minden komodói hitt benne, hogy ők és a sárkányok testvérek, ezért az összes varánuszt a mai napig e legenda alapján tisztelik, védik.Az állatok félelmetes ragadozók hírében állnak, bár napközben általában az árnyékban pihennek. Legtöbbször lesből támadnak, vagy a préda nyakát kapják el, vagy farkukkal verik le az áldozatot a lábáról. Ha a sebesült állat elmenekül, akkor is hamar elpusztul. A fogaikon élő baktériumok miatt harapásuk mérgező, miután belemarnak áldozatukba, hagyják elmenni és az néhány napon belül kimúlik, tehát a sárkányok dögevők és 8 km-ről is megérzik az áldozat szagát.
A Komodó Nemzeti Parkot 1980-ban alapították, 1991-ben lett a világörökség része, és a világ hét új természeti csodája közé tartozik.

PUERTO PRINCESSA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A fülöp-szigeteki Palawanban, Puerto Princesa városánál található a világ leghosszabb, hajózható földalatti folyója. A 8,2 kilométer hosszú barlangrendszerben kanyargó folyó nem csak egyedülálló cseppkő képződményei miatt lélegzetelállító, hanem különleges torkolata miatt is, mely szinte rögtön a Dél-kínai-tengerbe ömlik.
A területet találóan Puerto Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Parknak nevezték el, ami védettséget élvez.
Már a bejáratot körülvevő természeti adottságoktól is elakad az ember szava, a kristálytiszta lagúnát ősöreg fák és liánok veszik körül, ágaikon mókusok és majmok ugrálnak, varánuszok szaladgálnak. Az erdő 800 növényfajnak, 165 madárnak fajnak, 30 féle emlősnek, 19 hüllőnek és 9 különböző denevérfajnak ad otthont.
A barlangba érve különleges látvány tárul a látogatók szeme elé, egymást váltják a színes, változatos formákat öltő cseppkövek, sziklaformák, a vízesések és a barlangfolyosó hol beszűkül, hol kiszélesedik, mígnem egy hatalmas barlangkamrába torkollik.
A geológusok 2010-ben fedezték fel, hogy az addig ismert barlangnak van egy második szintje is, aminek köszönhetően kisebb vízesések is találhatóak a barlangi folyón. Felfedeztek még egy hatalmas barlangot is, aminek a belső magassága 300 méter, ami a világon a legnagyobb barlangkamra.
Puerto Princesa sajátos szépsége és adottságai okán felkerült az UNESCO világörökségi listára is.

TÁBLA – HEGY (TABLE MOUNTAIN)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dél-Afrikába, egészen Fokvárosig kell utaznunk ahhoz, hogy szemügyre vehessük a világ hetedik természeti csodáját. Angolul Table Mountain-nek hívják (magyarul Asztal hegy) és azért kapta ezt az elnevezést, mert szinte függőleges falakkal emelkedik a város fölé, és az 1086 méteres vízszintes hegytetőn egy nagy fennsík. Vagyis úgy néz ki, mint egy nagy asztal.
Sőt, a tenger felől érkező pára olyan felhőképződménnyel vonja be a tetőt, mintha egy abrosszal takarták volna le. Egyedülálló formája miatt számos legenda övezi, melyek közül az egyik legismertebb szerint egykor ez volt az istenek lakhelye.
A másik jól ismert afrikai helyhez, a Jóreménység fokához hasonlóan az Asztal-hegy is a portugáloktól kapta a nevét. Bartolomeu Dias portugál tengerész 1488-ban jutott el ide, aki a fekete kontinens déli csúcsát Viharfoknak nevezte el. Ugyanakkor II. János portugál király, miután értesült arról, hogy Afrika körül egy átjárót fedeztek fel, másik nevet adott a foknak, a Jóreménység foka nevet. Nem ok nélkül feltételezte azt, hogy ez a felfedezés segít megtalálni az utat Indiába.
Az első európai, aki 1503-ban megmászta az Asztal-hegyet, szintén portugál volt.
A hegy a Table Mountain National Park területén található, ami otthont ad 8200 növényfajnak, köztük olyanoknak, amelyek a világon csak itt fordulnak elő. Az állatvilág tekintetében ugyancsak színes a paletta, az oroszlánoktól a gepárdokon át az antilopokig és a páviánokig sokféle állat él itt, még olyan kétéltűek is, mint a szellem béka.
Az Asztal-hegy egyetlen óriási homokkőtömb, lapos tetejű monolit, melynek 1086 méteres magasságát a rajta lévő 3 km-es fennsík keleti oldalán mérték, míg a nyugati felén 19 méterrel magasabb a szikla. A fennsíkra a világ legmeredekebb kabinos felvonója vezet, aminek az első változatát még a múlt században építették. Manapság évente körülbelül egy millió ember „mássza meg” így a hegyet, de a sportosabb turisták mintegy 4 óra alatt fel is gyalogolhatnak rá. Az Asztal-hegy lapos tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik arra a helyre, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán összeér.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

*https://www.erdekesvilag.hu/a-vilag-7-termeszeti-csodaja/
*http://www.hellovilag.hu/…/termeszeti-csodak-a-vilagbol.html
*https://kaposvarmost.hu/magazin/kultura/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *