SABAR – HEGYI TEMPLOM

SABAR – HEGYI TEMPLOM
Káptalantóti

A falut talán többen ismerik Liliomkert nevű piacáról, a rengeteg környékbeli őstermelő, régiségárus és piacos portékái között szinte mindig lehet lelni valami izgalmasat.

A középkorban Káptalantóti környékén három település volt: Felsőtóti, Alsótóti és Bács.

A templom rom megközelítése

Káptalantóti határában, a 217 méter magas Sabar-hegy lábánál találjuk.
Káptalantóti központja felől Badacsonytomaj felé megyünk kb. 200 métert, egészen a településen átfolyó patak hídjáig, ott balra fordulva haladunk egyenesen ki a településről. Kb. 550 méter múltán nagy kereszteződéshez érve egyenesen haladunk. Az aszfaltút fokozatosan válik földúttá. Ezen az úton haladunk kb. 750 méter, mikor egy fás területre érünk kis domb kíséretében.

Templom és a település története

A templomrom 13. századból származik, az egykori Felsőtóti, vagy Bács falu temploma lehetett. A rom melletti tájékoztató szerint az elpusztult Felsőtóti temploma volt, Koppány Tibor és Guzsik Tamás munkáiban a szintén elpusztult Bács falva állt itt.
Tóti neve először egy peres okiratban szerepel 1270-ben. 1272-ben Sixtus esztergomi olvasókanonok királyi parancsra elkülönítette a nemesi, királyi és káptalani birtokokat. A 14. század első felétől kezdve két Tóti szerepel az oklevelekben: Felsőtóti és Alsótóti. A leírások Felsőtótit 1600-ban említik utoljára.

Békefi Remig 1907-ben így írja le a romot:
“Káptalan-Tóti határában a Sabár hegy alatti templomrom keletelt. A szentélyt dongaboltozat fedte. Az apsis keleti részén csúcsíves ablak nyomaival. Anyaga terméskő.”

Koppány Tibor 1993 -ban:
“A falutól keletre, a Sabar-hegy északi lejtőjén egyhajós, egyenes szentélyű középkori templom romja, amelyből csak a szentély falai és az ahhoz csatlakozó hajófalak kis szakasza áll. Az 1550 előtt elpusztult Bács falu 1333-ban már létező temploma volt…
Bács nemesi falu volt már a 13. században is.
Papját már 1333—34-ben felvett pápai tizedjegyzékek is említik. 1534-ben először, 1549-ben pedig véglegesen elpusztította a török.”

Guzsik Tamás a sabari és a bácsi templomot tekinti azonosnak, a források nem tűnnek számunkra 100%-ig biztosnak. Ő a felsőtóti templom patrónusaként Szent Mártont említi.

A falu híres piaca vasárnaponként ezreket vonz a környékről, szerintünk kellemes kiegészítő program lehet ilyenkor az Árpád-kori rom meglátogatása. A kilátás is nagyon vonzó a közelből, jól látni a Tóti-hegyet illetve Csobáncot is.

írta és szerkesztette: Simon Zoltán

Forrás :
*https://varlexikon.hu/sabar-hegyi-templomrom
*https://balatoniromok.blogspot.com

képek: Simon Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *