SOMBRERO

SOMBRERO

A kalap egy fejfedőfajta, amelyet az időjárás ellen, társadalmi, vallási okokból, illetve divatkellékként is viselnek. A történelem során a kalap sokszor a viselője társadalmi helyzetét is jelezte.

Bizonyára mindenkinek ismerős a spanyol sombrero (szombréro) szó, amely a magyarban a széles karimájú, a peremén valamilyen díszítéssel, mintázattal ellátott, mexikóiak által viselt kalapra utal. A csúcsos, széles karimájú, tarka sombrero, amelyet egy madzag tart meg, Mexikó legismertebb jelképe. A sombrero születését – akárcsak a később feltalált cowboykalapét – az időjárás tette szükségessé.

Széles karimájú kalapot viselő lovasokról már a 13. századi Mongóliában is készültek feljegyzések: ha forró a klíma, elterjed a széles karima.
A sombrero neve a spanyol sombra, árnyékadó kifejezésből ered: viselőjének homlokát, arcát, fülét, vállát, de még a hátát is védi az erős napsütéstől.

A spanyolban a sombrero jelentése egész egyszerűen ’kalap’, bármiféle speciálisabb értelmezés nélkül – vagyis mindenfajta kalapot ez a kifejezés jelöl, míg a magyarban kifejezetten a mexikói népviseletre utal. Ebből az is következik, hogy ha spanyolul a mexikói sombrero-t akarjuk megnevezni, akkor nem elég ezt a szót használni, hanem valahogy szűkíteni kell a jelentést, például sombrero mexicano ’mexikói kalap’, illetve még pontosabban sombrero de charro ’charro-kalap’ A szó eredete a sombra ’árnyék’ főnév származéka.

Rengeteg színben, mindenféle mintával kapható, de a modern városokban hétköznap szinte senki nem hordja őket. Fesztiválokon, népünnepélyeken és legfőképp a Mexikón kívül tartott tradicionális mexikói ünnepségeken a sombrero mégis kötelező viselet.

A sombrero szabalpálma egy legyezőpálma, a köznapi elnevezése, és a tudományos neve is utal arra, hogy a leveleit kalapok készítésére is felhasználják. 1901-ben Orator F. Cook Cabo Rojóban járva egy Joyuda nevű falu közepére települt kalapkészítő manufaktúráról számolt be. Itt nagy mennyiségben készültek kalapok e faj leveleinek felhasználásával. Andrew Henderson később megállapította, hogy ez az iparág 1908-ra jelentősen lecsökkent. Leveleit ma is felhasználják kalapkészítésre ugyanúgy mint, kosárfonásra, szőnyeg szövésre és függőágyak készítésére.

írta és szerkesztette: Haulik Beatrix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *