METEORÁK, A “LEBEGŐ KOLOSTOROK”

METEORÁK, A “LEBEGŐ KOLOSTOROK”

A Meteorák, Görögország legnevezetesebb látnivalók egyike, 1988 óta a világörökség része. A több mint 60 millió éve kialakult sajátságos környék messziről kőerdőnek tűnik, mert tele van gigantikus, egyszerre félelmet és csodálatot keltő, 100-200 méter magasságú, csipkés sziklatornyokkal, melyeken huszonnégy, egyenként 600 évnél idősebb bizánci kolostor található.

Meteóra szó levegőben lebegőt jelent.
A Pindosz-hegység Görögország legnagyobb hegyláncolata, ami a Dinári-hegységhez csatlakozik, legnagyobb tömegében pedig kréta kori mészkő alkotja.

Története

A keresztény vallás meghatározó eleme Isten dicsőítése, ennek gyakorlása céljából sok hívőt vezetett a mindennapok világától félreeső helyre, távol a világi hívságok csábításától.
A Pindosz-hegység barlangjaiban, meredek kaptatóin már a 12. századtól megjelentek az aszkézis hívei.
Az építőanyagokat szamárháton szállították vagy kosárban húzták fel a sziklákra, ami nem lehetett egyszerű és gyors művelet.
A különleges, ősi atmoszférájú kolostorok anyaga kő, vörös cseréptetővel, fakarzatokkal. A szerzetesek számára szűk cellákat, templomot és a közös étkezések céljára refektóriumot rendeztek be. A sziklákba ciszternákat vájtak az esővíz felfogására. A kolostorok sekrestyéiben, könyvtáraiban az ortodox vallás legértékesebb szellemi és művészeti örökségével, freskókkal, keresztekkel, kelyhekkel és persze ikonokkal találkozhatunk.

Zarándokhely

Csak a 19. században figyelt fel rájuk néhány utazó, akiket egyre több látogató követett….

Az épületeket 1920-ig csak létrákon lehetett megközelíteni. A létrák egyenként 30 méteresek, vagy ennél magasabbak voltak, némelyeket a sziklákhoz rögzítették. Az első világháború után, különösen az 1960-as évektől utat építettek a kolostorokig. Így a Meteorák híres zarándokhellyé vált. A sziklába vájt lépcsősorokon és mély szakadékok felett átívelő hidakon ma már kényelmesen, de a nyári hőségben alaposan megizzadva juthatnak fel a látogatók a kolostorokba, melyek közül ma már csak hat látogatható, s ötöt használnak valójában a szerzetesek. A legismertebb a Nagy Kolostor, a “Megalo Meteóron” megalapítója, az Athosz-hegységből származó Meteórai Szent Athanaiosz barát 1350 körül telepedett le itt – a legenda szerint a mai kolostor helyére angyal, illetve sas emelte fel magával.
Tanítványa, Joaszaph, a szerb király fia, 30-40 évvel később tovább bővítette a kolostort.
A 15-16. században, amikor a török meghódította Thesszáliát, sok új közösség alakult.
A 17-18. században a Meteora közösségei lassan hanyatlásnak indultak, több közülük feloszlott.

Nevezetes kolostorai:

Agios Nikolaos Anapafsas kolostor

A viszonylag kicsi Szent Miklós Anapausas kolostor gyakran kimarad a kolostortúrák állomásai közül, de a könnyen megközelíthető kolostor mindenképp megér egy látogatást. A kolostor mindössze egy rövid sétára, kb. 1 km-re fekszik Kastraki falutól és sziklába vájt lépcsőkön közelíthető meg. A 14. századi kolostor büszkélkedhet a Meteora vidék legszebb freskóival. A híres krétai festő Theophanis Strelitzas díszítette a fő kápolnát bibliai jelenetekkel.
A kolostor nyitva 09:00 – 14:00, pénteken zárva tart.

Roussanou kolostor

Alacsonyabban fekszik mint a másik hat nagy Meteora kolostor, így a Szent Roussanou kolostor az egyik legkönnyebben elérhető a nemrég felújított hídon.
A 16. században alapított kolostor 1988-ban zárdává alakult. A barátságos apácák, akik a látogatókat köszöntik az ajtóban éles ellentétben állnak a fő kápolna hátborzongató vértanú freskóival. A szép udvarok és kertek ennél sokkal vidámabb hangulatúak tökéletes hátteret nyújtva a fotózáshoz.
A kolostor nyitva 09:00 – 14:00, szerdán zárva tart.

Szent István kolostor (Agios Stefanos)

A Szent István kolostor a 14. század óta zarándokhely, amikor a bizánci császár Andronicus Paleologosz ide látogatott, majd finanszírozta a kolostor bővítését. A kolostor sok kárt szenvedett a 20. században: lebombázták a második világháború során a németek, a legtöbb freskót pedig a görög polgárháború idején a kommunista lázadók megrongálták. A kolostor gyakorlatilag 1961-ig üresen állt, amikor is zárda lett. A 15. századi ebédlőt átalakították múzeummá, mely finoman hímzett köntösökkel, kárpitokkal fogadja a látogatókat és akár az apácáktól is vásárolhatunk néhány kézi hímzést. Ez a legegyszerűbben megközelíthető kolostor, mindössze egy kis hídon kell keresztülmenni, ideális azoknak, akik nem tudnak több száz lépcsőt megmászni, de mégis szeretnének egy igazi Meteora kolostort látni.
A kolostor nyitva 9:30-13:00, valamint 15:00 és 17:00 között, hétfőnként zárva tart.

Varlaam kolostor

A második legnagyobb Meteora kolostor, a Szent Varlaam kolostor bepillantást enged azokba a nehézségekbe, amelyekkel a szerzetesek találkoztak a dombtetőre épült szentélynél. 22 évbe telt míg minden építőanyag felkerült a csúcsra. A szikla peremén érdemes lenézni a meredek fal mellett recsegve-ropogva működő csörlőszerkezetre, a vrizonira. A 20. századig ez volt az egyetlen módja kolostor megközelítésének, ennek segítségével kosarakban/hálókban húzták fel egymást és a szükséges dolgokat. Ma már egy 195, sziklafalba vájt lépcsőn közelíthető meg a csúcs. A kolostor falait freskók borítják, melyek közül a fő kápolna Apokalipszis ábrázolása talán a legmegrázóbb. Kincstárában sok a látnivalót, ereklyéket, miseruhákat, kereszteket, ezüst edényeket, kódexeket őriznek.
A Varlaam-kolostor a legjelentősebb látnivaló a Meteora kolostorvidéken.
A kolostor nyitva 09:00 15:00, csütörtökön és pénteken zárva tart.

Nagy Meteora kolostor

A legrégebbi és legnagyobb a Nagy Meteora kolostor (Megalo Meteoro) története a 14.századik nyúlik vissza. A 615 méterrel a völgy feletti sziklacsúcson álló kolostor a legmagasabban fekvő mind közül. A Szent Athanasios által alapított kolostort tekintik a legrangosabb a kolostornak.
Mivel Urosz Simeon, szerb uralkodó vagyonát a kolostornak adományozta és későbbiekben ő is élt szerzetesként, ez lett a leggazdagabb és legerősebb kolostor.
A látogatóknak nem könnyű a dolguk több mint 300 lépcsőt kell megmászniuk a csúcsig, hogy megnézhessék ezt a kolostor komplexumot, amely magában foglalja a 14. századi templomot, a kápolnákat, egy kis múzeumot, egy borospincét és egy fákkal szegélyezett árnyas udvart. Sok látogató számára talán az egyik legemlékezetesebb hely a sekrestye, melynek polcain szépen sorban sorakoznak a kolostor egykori lakóinak koponyái.
A kolostor nyitva 09:00 15:00, kedden és szerdán zárva tart.

Szentháromság kolostor (Agia Triada)

Az 1981 -es James Bond mozifilm fináléban – “For Your Eyes Only” – is szereplő Szentháromság kolostor a legismertebb a Meteora kolostorok közül. A magányos sziklacsúcson álló kolostor megközelítése jelenti talán a legnagyobb kihívást, de a csúcsról elénk táruló panoráma kárpótol minden fáradtságért. A parkolóból a látogatóknak először le kell ereszkedniük egy meredek úton, majd a szikla aljától 140 lépcsőt megmászni a kolostorig. A kolostor fő temploma a 15. században épült, benne a teljesen felújított 17. századi freskókat csodálhatjuk meg. Nagyon érdekes a 1682-ből származó a sziklába vájt, kis kör alakú templom kupolával, a Timios Prodromos kápolna is.
A kolostor nyitva 10:00-16:00, szerdán és csütörtökön zárva tart.

A Kolostorokba férfiak térdet elfedő nadrágban, nők vállakat eltakaró felsőben és hosszú szoknyában, vagy nadrágban mehetnek be. Ha esetleg valaki nem így érkezett, nem gond, hiszen biztosítanak számukra megfelelő, illő ruházatot.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://vilagutazo.net/…/…/17/a-6-legszebb-meteora-kolostor/
https://hegyeim.hu/…/…/a_levegoben_lebego_%E2%80%93_meteorak
https://www.cartourmagazin.hu/hat-szep-meteora-kolostor-ami…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *