A SZEGEDI FÜVÉSZKERT

A SZEGEDI FÜVÉSZKERT

A Szegedi Füvészkert hazánk egyik gyöngyszeme. A kolozsvári egyetem Szegedre költözése után, 1922-ben a város 20 hold szántóföldet ajándékozott az egyetemnek füvészkert létesítése céljából. A növényekkel történő betelepítést az alapító igazgató, Győrffy István professzor kezdte meg. A füvészkert máig az egyetem fenntartásában működik, az oktatást és a kutatást szolgálja elsősorban, de a nagyközönség számára is látogatható a gyűjtemény. A kertben jelenleg 17 hektáron közel 5000 növényfajt és fajtát mutatnak be.

A kert rendszerezetten mutatja be a gazdasági jelentőségű fajokat, így a gyógy- és fűszernövényeket, a festő-, rost- és élelmiszernövényeket.

A legváltozatosabb része az arborétum és az édesvízi tavak környéke. Az arborétum több ezer cserjének és fa fajnak nyújt kellemes otthont. A Füvészkert nagy büszkeségei az élőkövületek, melyek a földtörténeti múltban széles körben elterjedt, fajgazdag csoportok ma élő kisszámú leszármazottai. Ezek – a főleg nyitvatermő növények – mindegyike a kipusztulás szélén áll, így fokozott figyelmet és védelmet érdemel. Az árnyas parkban négy ősi nyitvatermővel a szecsuáni ősfenyővel, hegyi mamutfenyővel, páfrányfenyővel és a Wollemi fenyővel ismerkedhetnek meg látogatók. A Füvészkert bejáratához közel fellelhető a legöregebb magyarországi szecsuani ősfenyő. A Füvészkertet végigjárva növényföldrajzi alakulásokban ismerkedhetünk meg a Dunántúl és hazánk középhegységeinek növényvilágával. Azonban a mediterrán és a balkáni növények is igen gazdag példányszámban képviseltetik magukat.

A kert különlegessége a Lótuszos tó, amely kétségkívül a legtöbb látogatót vonzza. A Füvészkert fennállásának első tíz évében alakították ki a nagy tó medrét. A kert a látogatók számára csak a tó és környékének betelepítése után, 1932-ben nyílt meg.

A több mint 80 éve a gyűjteménybe került indiai lótusz, a füvészkerti kút artézi vizével feltöltött tóban megtalálta életfeltételeit, Közép- Európa legnagyobb szabadföldi állományát alkotja. A lótusz július végén virágzik, ez alkalomból a Füvészkert évente megrendezi a Lótusznapokat, mely során érdekes kulturális, művészeti és családi programokkal várják a látogatókat. Az indiai lótusz mellett tavirózsát, vízijácintot, rucaörömöt, vízisalátát, füzéres süllőhínárt, bodros békaszőlőt láthatunk a tóban. A tóparton sudár mocsárciprusokat és a földből kiálló érdekes alakú légző gyökereiket csodálhatjuk meg.

A Lótuszos tószomszédságában találhatjuk a Rosariumot, ahol mintegy 120 pompás virágú rózsafajta illatozik. A rózsagyűjtemény már az 1930-as években is meg volt a kert központi részén. A sok évszázados nemesítési munka eredményeként létrejött fajtákat szemlélhetjük meg itt. A rózsák május közepétől június végéig mutatják legszebb formájukat. A rózsakert és a tavak környéke egy igazán idilli hangulatú, látványban gazdag pihenős részei a füvészkertnek.

Az üvegházakban közel 1200 trópusi, szubtrópusi, mediterrán és sivatagi növényfaj található. Színes látványt nyújtanak a fánlakó színes orchideák, broméliák. A több mint 100 fajt illetve fajtát tartalmazó páfrány gyűjtemény az egyik leggazdagabb az országban. A közel 300 kaktusz faj közül kiemelendő a fatermetű medvetalp és oszlopkaktuszok, amik rendszeresen virágoznak és termést is érlelnek. A pozsgás növények 400 faja között legnagyobbra megnövők az agávék, de emellett az aloék, liliomfélék és kutyatejfélék is fantasztikus látványt nyújtanak.

A Fővárosi Állatkert és a Hajdúszoboszlói Lepkeház után a nyári időszakban Szegeden is szemtanúi lehetünk a trópusi lepkék mindennapjainak. A látogatók a sétautat bejárva 10 lepkefaj, közel 400 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak. A fóliasátor alá varázsolt esőerdőben a növény ritkaságok mellett megcsodálható, ahogy a bábszekrényben lévő bábokból folyamatosan bújnak elő a trópusi pillangók és szemet gyönyörködtetően libbennek növényről-növényre. A citrusfélék és a golgotavirágok illatos, különleges virágait különösen szívesen látogatják. Láthatjuk őket ahogy a lepke-etetőknél lakmároznak vagy éppen a látogatók karjára, ruhájára szállnak.

A Szegedi Füvészkert látnivalói miatt méltán az egyik leglátogatottabb botanikus kertünk, ahol a természetvédelmi területen a gyerekek és felnőttek játékosan, élményszerűen ismerkedhetnek meg hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával.

írta és szerkesztette: Haulik Beatrix

Forrás:
http://szegedtourism.hu/
Szeged.varosom.hu
Nagy Jucó – Szegedi Füvészkert – lótuszok és pillangók
képek forrása: https://www.facebook.com/szte.fuveszkert/?hc_location=ufi
további képek: Németh Péter , Balla Miklós

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *