A VILÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁI

A VILÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁI

A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika. Első példányai a hódítások idején a hajósok által került Portugáliába és Spanyolországba. Magyarországon kezdetben nem ételek ízesítésére használták, hanem pusztán dísznövényként. Már a 16. században megtalálható volt ez a növény az országban, ám eleinte csak a nemesek kastélyait színesítette.

A különféle forrásokat összevetve feltételezhető, hogy török közvetítéssel érkezett először paprika a hazánk területére, innen eredhetnek olyan korai elnevezései, mint például a törökbors vagy a tatárkabors.

A paprika erejét a kapszaicinnek köszönhetik, ami egy természetes alkaloid, a fajtától függően nagy koncentrációban tartalmazhatják a növények. A szájban, az orrban és a gyomorban található emberi fájdalom és hőérzékelő receptorok azonnal reagálnak erre az anyagra és jeleket küldenek az agynak ami beindítja a tipikus tüneteket: izzadás, szívdobogás, könnyező szemek, csípő, égő érzés a szájban és az ajkakon.
Mindezek ellenére sokan előszeretettel fogyasztják a csípős paprikát, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az agy is felszabadítja a fájdalomcsillapító és eufóriát előidéző endorfinokat, amelyek egy olyan hatást váltanak ki a szervezetben, ami egyfajta függőséget okoz.

A közhiedelemmel ellentétben a paprika ereje nem a magokban rejlik, hanem a növény placentájában (központi oszlopnak szokták magyarul nevezni). Ez a fehér, szivacsos szövet a termés belsejében található. Mivel a magok közvetlenül ezen a szöveten helyezkednek el, így valóban sok csípősséget szívnak magukba.
A koncentráció egyenlőtlenül oszlik el, általában a csúcsokban a legenyhébb. Nem kizárólag a fajta határozza meg azt, hogy mennyire erős egy chili. Fontos szerepet játszik a hely is, ahol terem. A keveset öntözött chilik általában csípősebbek, a növények azonban gyengébben nőnek. A hőmérséklet és a napsugárzás is lényeges, a sok napsütésnek kitett chili is csípősebb.

De vigyázat: nem teljesen ártalmatlan a chili fogyasztása! A különösen erős, csípős fajták főként a tapasztalatlan fogyasztóknál akár súlyos gyomorproblémákhoz, vagy a keringés összeomlásához is vezethetnek. A kapszaicin magas koncentrációban mérgező! Bőrrel érintkezve, fajtától függően súlyos, égésihez hasonló sérülést is okoz.

A kutatók gyanítják, hogy a paprika csípős anyaga egyfajta természetes védelemként szolgál a növény számára. Érdekes azonban, hogy a kapszaicin mintha csak az emlősökre hatna, a madarak például könnyedén megeszik, arrébb viszik a magokat, és eszegetnek a paprikából is, így terjesztve a növényeket. Az emlősök viszont érzik a tüzes ízt – pedig ők le tudják bontani az emésztőszerv – rendszerükben a magokat és a termést.

A paprikafajták csípősségét az úgynevezett Scoville-skála alapján határozzák meg…..

A paprikák neve mellett található SHU jelzés a Scoville Heat Unit rövidítése. Az elnevezését a 20. század elején kidolgozó Wilbur Scoville kémikusról kapta. A skála, lényege pedig a paprikafajták erősségét meghatározó kapszaicin nevű anyag koncentrációjának mérése.
Az amerikai kémikus és farmakológus, Wilbur Scoville 1912-ben kifejlesztett egy módszert a paprika erősségének meghatározására és kategorizálására. Ehhez a tesztelőknek cukorkosvízben feloldott, 1 köbcentiliter chili kivonatokat kellett kóstolniuk, egészen addig, amíg érzékelték a csípősséget.
A hígítás mértékétől függően határozható meg a chili erőssége, amelyet Scoville egységekben (röviden: SHU) adnak meg. Ha a kivonat 300 000–szeresére hígítva még csípősnek érezhető, akkor az 300 000 SHU-t jelent. (300 liter cukros vízben egy kávéskanálnyi!)
A tiszta kapszaicin 16 000 000 SHU értékű.
Manapság már nem tesztelő emberek, hanem egy nagy teljesítményű folyadék – kromatográf végzi a vizsgálatokat. Ez megbízhatóbb, pontosabb eredményeket ad.

Lássuk a legeket….

Összehasonlításként: a legerősebb magyar paprikák, (cseresznyepaprika, bogyiszlói) 1500-2500 SHU értéket mutatnak a Scoville-skálán

A Carolina Reaper, amely eredetileg a HP22B nevet viseli , a hivatalos Guinnes World Record bejegyzése szerint a Winthrop Egyetem mérései alapján 2013-ban a legcsípősebb darab közel 2 200 000 SHU volt a skálán, azóta próbálják letaszítani a trónról.
Ízvilága első harapásra gyümölcsös, utána fokozatosan felépülő csípősség következik. Mint ha égő parazsat rágnánk.

A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2 009 231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához.

Naga Jolokia Orange a harmadik a rangsorban, 2007-ben még ő vezette a Guinness ranglistát a 1 001 400 Scoville-egységgel , és egészen 2011-ig tartotta elsőbbséget. Indiában nemesítették ki az ezredfordulón, Asszám, Manipur és Nágaföld szövetségi államokban.

Negyedik a Habanero chocholate. Gyengéden gyümölcsös, sárgadinnyés, trópusi gyümölcsökkel megbolondított illat és íz ingerli a gyanútlan fogyasztót. Aki azonban megfelelően odafigyel a szagolgatás közben, az a háttérben megérzi a figyelmeztetést, az egyértelműen mérges illatot, a kapszaicin összetéveszthetetlen aromáját.
Habanero chocholate a Scoville-skála szerinti értéke kb. 450 000-600 000

az én felsorolásomban ötödik a A Habanero red, szintén a legerősebb paprikák közé tartozik, a Scoville-skála besorolása alapján a csípősségét 100 000-350 00 SHU-ra becsülik.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
https://chilis.hu/a-20-legerosebb-chili-paprika
https://chilifarm.hu/chili-paprikak/
https://hobbikert.hu/…/ime-a-vilag-5-legerosebb-chilije-kif…
Köszönöm férjemnek az ötletet a cikk megírásához és a saját termesztésű paprikáiról készült fotókat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *