HIROSHIMA ÉS AZ EZER ORIGAMI DARU

HIROSHIMA ÉS AZ EZER ORIGAMI DARU

Sadako Sasaki mindössze 2 éves volt, mikor az amerikaiak által ledobott atombomba becsapódott Hiroshimában. A kislány családjának háza mindössze 2 kilométerre volt a robbanástól. Sadako szomszédjainak többsége életét vesztette, de a kislány csodával határos módon sértetlenül megúszta a támadást, legalábbis kívülről nem látszott rajta, hogy baja esett volna.
Sadako 1955-ben hetedik osztályba ment, ahogyan a többi normális gyerek. Egy nap, egy atlétikai verseny utána a lány hirtelen nagyon kimerült, szédülni kezdett, szinte összeesett. Azt hitte, hogy csak a sport miatt van, de később ezek a panaszok egyre gyakoribbá váltak. Egyik nap el is esett az iskolában, és már nem tudott felkelni. A társai vitték fel a Vöröskereszt kórházába. A vizsgálatok kiderítették, hogy Sadako leukémiában szenved.
Annak idején ezt a betegséget az atombomba betegségének is nevezték, és akinél kialakult a kór, szinte mindenki belehalt. Sadako vissza akart térni az iskolába, de betegsége ezt megakadályozta, így a kórházban szinte mindig sírt.
Barátnője Chzuko sokszor meglátogatta, vitt magával origami papírt is, és elmesélte a daru legendás történetét, amelyről a japánok úgy tartják, hogy ezer évig élnek. És amennyiben egy beteg ember ezer origami darut hajtogat össze, akkor a legenda szerint meg fog gyógyulni.
A történet hallatán Sadakoban felcsillant a remény, így nekifogott hajtogatni. A kislány szülei is segítettek neki. Mikor elkészült az 500. daru, a kislány jobban lett, így rövid időre az orvosok hazaengedték. De nem sokkal később ismét legyengült, így ismét a kórházban találta magát.
Sadako viszont nem adta fel, és folytatta a darvak hajtogatását, még akkor is ha elviselhetetlen fájdalmai voltak. Igyekezett bízni, hinni és mosolyogni. De sajnos egy nap Sadako örökre elaludt. Összesen 644 darut sikerült hajtogatnia. A hír mindenkit megrázott, a 39 osztálytársa az emlékére origami klubot alapított, és befejezték a darvak hajtogatását, míg megszületett az 1000. papírmadár is. A hír 9 ország 3100 iskolájába is eljutott, ahol gyűjtéseket szerveztek, hogy Sadako tiszteletére egy béke emlékművet állíthassanak.
1958. május 5-én, Sadako halálának 3. évfordulóján felavatták az emlékművet, amely a Hiroshima-i Béke Emlékparkban lett felállítva, ott ahol a bomba becsapódott.

forrás: https://filantropikum.com/sadako-sasaki-es-az-1000-origami-daru-dramai-es-meghato-tortenete/?fbclid=IwAR3V16s0pw2YD2bm37iLH-S7WIVgouBquauB7TlKfnUP8nJhQFf2XBjWsQM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *